Najnovije vesti

PRIPREME ZA JUBILEJ: Do 2019. godine biće završen veliki i dva mala ikonostasa u severnoj i južnoj priprati Hrama Svetog Save
Foto: Fonet AP

Zasedanje Crkvene skupštine

PRIPREME ZA JUBILEJ: Do 2019. godine biće završen veliki i dva mala ikonostasa u severnoj i južnoj priprati Hrama Svetog Save

Društvo

Do 2019. godine biće završen veliki i dva mala ikonostasa u severnoj i južnoj priprati

BEOGRAD - Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve održao je danas sednicu na Vračaru koja je bila posvećena nastavku radova na Hramu Svetog Save, a kako je istaknuto, do 2019. godine biće završen veliki i dva mala ikonostasa u severnoj i južnoj priprati.

Na sednici predstavnicima Sabora podnet je izveštaj o dosadašnjim radovima na izgradnji hrama, posebno o radovima u prethodnih godinu dana.

foto: Zorana Jevtić

Arhijereji su, kako se navodi u saopštenju SPC, upoznati sa radovima koji će se obaviljeni do septembra 2019. godine.

Do tog datuma će, između ostalog, biti završen veliki ikonostas, dva mala ikonostasa u severnoj i južnoj priprati hrama, ukrasne obloge na vratima od livene bronze, mermerni pod, dekorativna unutrašnja rasveta, kao i zamena postojeće kamene obloge na platou oko najvećeg hrama srpske crkve.

Protojerej - stavrofor Stojadin Pavlović, koji je i direktor Patrijašijske upravne kancelarije, objasnio je da je tokom zasedanja Sabora, jedan dan nedeljno posvećen obnovi hrama, a na sednicama se, posle uvida u radove, podnose, kako građevinski i zanatski, tako i finansijski izveštaji radovima.

On napominje da se na sednicama iznose i planovi rada u narednoj godini, i podseća da su u sastav centralnog tela zaduženog za gradnju i dovršenje hrama uključeni patrijarh srpski Irinej, svi arhijereji Sabora, kao i predstavnici eparhija širom sveta.

foto: Fonet/SPC

Protojerej je podsetio i da je Hram Svetog Save, posle višedecenijske zabrane radova na obnovi hrama nakon Drugog svetskog rata, zahvaljujući velikim naporima Sabora i patrijarha Germana, nastavio radove 1985. godine.

Posle današnje sednice Svetog arhijerejskog Sabora u kripti spomen-hrama u prisustvu patrijarha Irineja i arhijereja, tradicionalno je služen parastos preminulim ktitorima, priložnicima i dobrotvorima Svetosavskog Hrama.

Parastos je služio episkop šumadijski Jovan.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...