AKO LETUJETE U GRČKOJ ILI NA JADRANU, A IDETE KOLIMA, TEŠKO ĆETE BEZ OVOG PAPIRA: Još jedan trošak za srpske vozače, ali bez njega se ne može
Foto: AP/Ilustracija

Bez njega se ne može

AKO LETUJETE U GRČKOJ ILI NA JADRANU, A IDETE KOLIMA, TEŠKO ĆETE BEZ OVOG PAPIRA: Još jedan trošak za srpske vozače, ali bez njega se ne može

Društvo -

BEOGRAD - Srpski turisti koji automobilima krenu na more, a put ih nanese kroz Makedoniju i BiH, i ove godine će morati da plaćaju dodatno osiguranje, takozvanu zelenu kartu, jer ove dve države nisu potpisnice Multilateralnog sporazuma, koji predstavlja formalni dogovor jednog broja zemalja o međusobnom proširivanju teritorijalnog važenja osiguranja od auto-odgovornosti.

Da podsetimo, na sastanku skupštine Saveta biroa zelene karte, održanom u Dubrovniku, u maju 2011. godine, predstavnici Udruženja osiguravača Srbije su potpisali Multilateralni sporazum sa predstavnicima 32 nacionalna biroa osiguravača zemalja Evropskog privrednog prostora i pridruženih zemalja, pišu Novosti.

foto: AMSS Printscreen

Objavom u Službenom glasniku Evropske unije od 22. novembra 2011. godine, kompletiran je proces pristupanja Republike Srbije ovom sistemu i Sporazum je stupio na snagu 1. januara 2012. godine. Tada Sporazumu nisu pristupile BiH i Makedonija.

Makedonija ima problem sa imenom, a u BiH nema zajedničkog "krova" za osiguravajuće kuće tri entiteta. Tako da su naši vozači i dalje izloženi dvostrukom plaćanju osiguranja od auto-odgovornosti.

Kako sada stvari stoje, u bliskoj budućnosti ovaj problem neće bitio rešen, jer na njega osiguravajuće kuće ne mogu da utiču.

foto: Nebojša Mandić

Zemlje potpisnice Multilateralnog sporazuma su Austrija, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Kipar, Nemačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska (uključivši Lihtenštajn), Andora, Norveška i Island.

Gde se kupuje

Zelenu kartu osiguranja, za zemlje u kojima je ona i dalje obavezna, izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti. Zelena karta važi do isteka premije obaveznog osiguranja.

(Kurir.rs/Večernje novosti/P. Ž./Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja