ZORAN ĐORĐEVIĆ SA AMBASADOROM ŠVEDSKE: Srbija želi zakone o rodnoj ravnopravnosti poput švedskih
Foto: Dado Đilas

unapređenje položaja žena

ZORAN ĐORĐEVIĆ SA AMBASADOROM ŠVEDSKE: Srbija želi zakone o rodnoj ravnopravnosti poput švedskih

Društvo -

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djorđević razgovarao je danas sa ambasadorom Švedske u Srbiji Janom Lundinom o preduzimanju daljih praktičnih koraka u vezi sa unapređenjem rodne ravnopravnosti u Srbiji i nastavkom uspešne bilateralne saradnje dve zemlje.

Djorđević je kazao da Srbija želi da dobije set "švedskih zakona" i strategija u oblasti antidiskriminacione politike i rodne ravnopravnosti, kako bi mogla, da na osnovu dobrih primera, izradi domaće zakone i strategijske dokumente.

foto: Fonet

Takođe, dodao je, namera nam je da organizujemo niz zajedničkih događaja koji će doprineti prenošenju švedskih iskustava, a što bi uticalo na razvoj i promociju rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Djorđević je Lundinu uručio pisma zahvalnosti za organizaciju konferencije

"Stvaranje nove realnosti - Stokholmski forum o rodnoj ravnopravnosti" u Stokholmu, kojoj je prisustvovala i delegacija našeg Ministarstva, a zatražio je i podršku Ambasade Švedske u Srbiji za realizaciju određenih aktivnosti u okviru saradnje, o kojima je prethodno razgovarano u Stokholmu.

foto: Dado Đilas

Lundin je rekao da Švedska podržava evropski put Srbije i naveo da će Ambasada po pitanju unapređenja rodne ravnopravnosti nastojati da da svoj puni doprinos Srbiji i da u taj proces uključi i predstavnike ostalih nordijskih zemalja, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna

pitanja.

On je pohvalio dobre rezultate Srbije u zastupljenosti žena na prirodno-matematičkim fakultetima i na Vojnoj akademiji i iskazao zainteresovanost za prenošenje dobrih iskustava Srbije o uključenosti žena u digitalnu transformaciju društva.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track