Najnovije vesti

PROSVETARI LJUTI ZBOG NACRTA ZAKONA: Hoće da nam ukinu pravo na štrajk!
Foto: Nebojša Mandić

REvolt

PROSVETARI LJUTI ZBOG NACRTA ZAKONA: Hoće da nam ukinu pravo na štrajk!

Društvo


Nacrt Zakona o štrajku, kojim će se urediti pravo zaposlenih na štrajk, kao i uslovi i načini njegovog organizovanja, izazvao je pobunu kod prosvetara.

 

Iz Foruma beogradskih gimnazija poručuju da su razočarani nacrtom zakona i smatraju da se njime praktično ukida pravo nastavnicima na štrajk.


- Iako smo prijavljeni za učešće na javnoj raspravi, nećemo učestvovati. Ipak, zakonodavcu predlažemo izmenu člana 1, da umesto reči "uređuje se" stave reč "ukida se", tako da član glasi: "Ovim zakonom ukida se pravo zaposlenih na štrajk." Što se radnika tiče, njih odavno više niko ništa i ne pita, a trebalo bi svi da se zapitamo kada smo i kako došli u takvu situaciju. Nameće se utisak da, kada je reč o štrajku, prosveta predstavlja delatnost od opšteg interesa, dok u svim drugim društveno-političkim okolnostima prosveta predstavlja opterećenje za državni budžet - navode iz Foruma. 

 

foto: Tanjug/Sava Radovanović


Inače, nacrtom zakona se predviđa da štrajk nije dozvoljen profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije, pripadnicima BIA, u zdravstvenim službama koje pružaju hitnu medicinsku pomoć, u kontroli letenja, pripadnicima specijalne i posebnih jedinica policije.

 

Kurir.rs/S. S.

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...