Kako se traže nafta i gas
Foto: Promo

Kako se traže nafta i gas

Društvo -

Šta je to nafta, kako se dobija, kada i gde je prvi put potekla u našoj zemlji? Sve ovo ali i mnogo više, posetioci će 19. maja u muzejima Naftne industrije Srbije u Novom Sadu i Kikindi imati priliku da saznaju. Kroz virtuelni svet nafte, ova kompanija u okviru „Noći muzeja“ pripremila je bogat sadržaj interaktivnih i zanimljivih priča o razvoju jedne od najvažnijih privrednih grana u našoj zemlji – energetike.

Tako će posetioci muzeja NIS-a u Novom Sadu imati priliku da učestvuju u potrazi za naftom koja predstavlja pravu avanturu, kroz spoj najsavremenije naučne tehnologije iz raznih inženjerskih disciplina na terenu i u laboratoriji. Za male i velike istraživače nafte, NIS je pripremio i interaktivni prikaz pronalaženja nafte i gasa kroz specijalne efekte pomoću 3D naočara i zanimljivih igrica, kao i detektovanje tragova nafte koristeći specijalne UV laboratorijske lampe. Za posetioce u Kikindi, ova kompanija je pripremila bogatu riznicu nastanaka i porekla nafte u našoj zemlji. Među izloženim eksponatima, publika će imati mogućnost da zaviri u istoriju Srbije viđenu kroz NIS-ovu redakciju, da pogledaju kako su interni kompanijski časopisi izgledali nekada, a kako oni izgledaju danas. Prisutne očekuju i zanimljive igre, poput sklapanja tematskih slagalica i pogađanje skrivenih predmeta.

foto: Promo

Ovo je osma godina za redom da NIS učestvuje u manifestaciji „Noć muzeja“ i ujedno predstavlja jedinstvenu priliku da ova kompanija upozna širu javnost sa svojim procesima poslovanja, tradicijom ali i naftnom industrijom koja je u velikoj meri uticala na razvoj zemlje.

Inače ovogodišnja jubilarna petnaesta „Noć muzeja“, održava se u više od 50 mesta širom Srbije, gde će mnogobrojni muzeji, galerije, brojne ustanove kulture, otvoriti svoja vrata od 17 do 01:00 časova i pružiti posetiocima nezaboravno iskustvo.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track