ŠEF DELEGACIJE EU FABRICI: Srbija napravila veliki napredak u poljoprivredi
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

POSETA NOVOSADSKOM SAJMU

ŠEF DELEGACIJE EU FABRICI: Srbija napravila veliki napredak u poljoprivredi

Društvo -

NOVI SAD - Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i generalni direktor za poljoprivredu i ruralni razvoj, Mario Milucev, posetili su danas Novosadski sajam i poručili da je Srbija napravila veliki napredak u poljoprivredi i da će EU ostati otvorena za saradnju sa našom zemljom koja, kako kažu, ima veliki potencijal.

Podsetili su da Srbija dobija 175 miliona evra bespovratne pomoći od Evopske unije za IPARD program koji je pokrenut u Srbiji.

"Pre svega želim da čestitam i ministru zbog činjenice da ipak kreće u Srbiji IPARD program i kao sto je i gospodin ambasador rekao u pitanju je pomoć u iznosu od 175 miliona evra koja dolazi iz evropskog budžeta i ako se uzme u obzir i pomoć iz budžeta Srbije, to je više od 230 miliona evra i ako uzmete u obzir i privatni deo gde je učešće korisnika podnosioca zahteva, to će biti značajan iznos", rekao je.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović naglasio je da je Srbija konačno deo zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije.

Dodao je da očekuje da ćemo do polovine juna imati potpisane prve ugovore sa srpskim poljoprivrednicima kada je u pitanju IPARD projekat, vredan, kako kaže, 225 miliona evra.

"Danas je za nas jedan jako važan dan. Pre svega zbog izveštaja koji je evropska komisija pružila Srbiji I po prvi put se nasal na mestu na kome je prikazan napredak. Mi možemo sada da kažemo da smo prva dva konkursa za IPARD koji se odnose na traktore i organizaciju završili, počeli smo kontrole na licu mesta, nadam se da ćemo sledeće nedelje potpisati finansijski sporazum sa evropskom komisijom i da ćemo u prvih 10 do 15 dana juna imati potpisane prve sa srpskim poljoprivrednicima", rekao je Nedimović.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

On je rekao da ministarstvo im 500 aplikacija. Nama je, kazao je, na raspolaganju 225 miliona evra ove godine, posle osam godina imamo reč o IPARD-u .

"Ja se zahvaljujem evropskoj komisiji koja nam je pomogla u ovome i sada možemo slobodno da kažemo da je Srbija deo zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije", rekao je Nedimović.

Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici pohvalio je rad ministra poljoprivrede Branislava Nedimovica kada je u pitanju ovaj projekat i rekao da će Evropska unija finansijski podržati taj projekat bespovratnom pomoći od 175 milona evra.

"Želeo bih da pohvalim rad ministra i čitavog tima koji su zaista vrlo vredno radili da nakon nekoliko godina ovaj program postane uspešan i da počne da se realizuje. Vrednost IPARD projekta iznosi 175 miliona evra bespovratne pomoći i taj fond zajedno sa privatnim i javnim fondovima ce pospešiti investicije i očekuje se da će iznositi 400 miliona evra", rekao je.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

On je kazao da je Srbija već napravila određene napretke kada je reč o poljoprivredi.

"Proteklih godina izvoz proizvoda u Evropsku uniju se udvostručio tako da smo mi uvereni da ce ovaj projekat pomoći da se još više ojačaju kapaciteti Srbije I da ce ovim prorgamom poljoprivrednici dobiti nove veštine i povećane kapacitete", rekao je Fabrici.

Fabrici se osvrnuo na današnji događaj u Sofiji gde su predstavnici Evropske uniije, Srbije i partnera Evropske unije sa Zapadnog Balkana istakavši da pored političke vizije i budućnosti o kojoj se danas raspravlja u Sofiji, mora govoriti i o konkretnim merama za unapređenje poljoprivrede u Srbiji.

"Napomenuo bih i to da danas lideri EU, Srbije i drugi predstavnici naših partnera sa Zapadnog Balkana su u Sofiji na istorijskom događaju. Pored te političke vizije I budućnosti kojoj će se raspravljati i u Sofiji, takođe je važno govoriti i o konkretnim merama kakva je mera IPARD programa koja će poboljšati i dodatno unaprediti poljoprivredni sektor u srbiji", napomenuo je Fabrici.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je i da će se Srbija ubuduće pojavljivati na svim sajmovima poljoprivrede u inostranstvu. Rekao je da su sredstva za to odvojena i da već od 2019. Godine možemo da očekujemo da Srbija počne da učestvuje na inostranim sajmovima poljoprivrede i to, kako je rekao, samostalno kao Srbija I poljoprivreda Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug, Jaroslav Pap)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track