MIHAJLOVIĆEVA: Više od 350 žena ubijeno u poslednjih 10 godina
Foto: Zorana Jevtić

obeležavanje dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja

MIHAJLOVIĆEVA: Više od 350 žena ubijeno u poslednjih 10 godina

Društvo -

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović danas je povodom obeležavanja Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja rekla da će se založiti za osnivanje nadzornog tela za praćenje femicida i navela da je više od 350 žena ubijeno u poslednjih deset godina, a 21 u prva četiri meseca ove godine.

Ona je istakla da se sumorna statistika mora menjati tako što će se ohrabriti žene da prijave nasilnike, ali i tako što će se više raditi na prevenciji nasilja.

"Više od 350 žena je ubijeno u poslednjih deset godina, 21 u prva četiri meseca ove godine. To je poražavajući podatak. Moja poruka svim ženama je da ne trpe nijedan šamar, da prijave nasilnika. Pored toga, moramo raditi više na prevenciji nasilja, a najdelotvorniji put je ako krenemo od najmlađih, od dečaka i devojčica. Nasilje se ne dešava nekom drugom, ono je svuda oko nas, i ako se svi ne angažujemo biće ga još više. Zato je važno raditi sa decom još od vrtića, osnažiti porodična savetovališta, organizovati edukacije na lokalu, uključiti medije", rekla je ona.

Pozvala je sve da ne okreću glavu pred nasilnicima, i rekla da će se založiti za osnivanje nadzornog tela za praćenje femicida, jer svaki slučaj treba pažljivo analizirati da bi se identifikovali propusti u zaštiti, s ciljem da se poboljšaju i dalje razvijaju preventivne mere, saopšteno je iz njenog kabineta.

Mihajlovićeva je povodom obeležavanja 18. maja, koji je na zajedničku inicijativu mreže nevladinih organizacija "Žene protiv nasilja" i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlada Srbije uspostavila kao Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, izjavila da bi to telo svakog 18. maja objavljivalo izveštaj koji bi sadržao broj femicida, razvrstan prema starosti i polu žrtve i ubice, relaciji između žrtve i ubice, kao i informacije o kaznama i sankcijama za ubicu.

"Zadatak ovog tela bio bi i podizanje svesti o femicidu i drugim formama muškog nasilja prema ženama, kao i jačanje akcija za prevenciju i smanjenje neodgovarajućeg medijskog izveštavanja o ovim pojavama. Pored toga, kao društvo moramo da pokažemo više empatije, tolerancije i brige za druge, jer nasilje se dešava svuda oko nas. Kao pojedinci, građanke i građani Srbije, ne smemo da pred tim okrećemo glavu", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala i da se zalaže za profesionalnu odgovornost pojedinaca u svakom konkretnom slučaju.

"Ne želim da dođemo u situaciju da sada, kada smo povratili poverenje u institucije i ohrabrili žene da prijave nasilje, neki pojedinac ne uradi dobro svoj posao i da žene na taj način izgube poverenje u ceo sistem", zaključila je Mihajlović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track