Ministarstvo pravde: Nasilje mora da bude prijavljeno
Foto: Shutterstock

Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja

Ministarstvo pravde: Nasilje mora da bude prijavljeno

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji se danas obeležava Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, a tim povodom Ministarstvo pravde je saopštilo da i dalje ima slučajeva sa smrtnim ishodom i poručilo da se ne smeju zatvarati oči pred nasiljem već da ono mora da bude prijavljeno kako bi se sprečili tragični događaji.

To ministarstvo ukazuje da je neophodna još jača i efikasnija borba svih državnih organa, medija, ali i celog društva protiv ove, kako navode, apsolutno neprihvatljive društvene pojave.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je usvojen krajem 2016. godine dok je njegova primena počela 1. juna prošle godine, podseća se u saopštenju u kom se dodaje da je taj zakon u pravni sistem Srbije uneo nove - hitne mere u postupanju državnih organa, te da je propisana je i obavezna koordinacija nadležnih institucija, kao i izrada individualnih planova zaštite svake žrtve nasilja u porodici.

Nadležni organi su od juna 2017. godine do danas razmotrili više od 40.000 slučajeva porodičnog nasilja, sudovi su u istom periodu izrekli više od 14.000 hitnih mera, a izrađeno je i skoro 10.000 individualnih planova zaštite i podrške žrtvama, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, podaci pokazuju da je ovaj zakon, ipak, osnažio potencijalne i stvarne žrtve da prijave nasilnika i podstakao celo društvo da "ne zatvaraju oči pred nasiljem".

Osim toga, dodaje se u saopštenju, izmenjen je i Krivični zakon čime je Srbija uskladila svoje zakonodavstvo sa Istanbulskom konvencijom.

Uvedena su nova krivična dela - proganjanje, seksualno uznemiravanje, prinudni brak i sakaćenje ženskog polnog organa, koja dodatno pružaju krivično-pravnu zaštitu žena.

Ministarstvo pravde je tokom 2017. godine i u prvoj polovini 2018. godine nastavilo da prati primenu pomenutog zakona i na osnovu analiza sprovelo niz stručnih obuka nadležnih za njegovo sprovođenje - tužilaca, policijskih službenika, službenika Centara za socijalni rad, zdravstvenih radnika...

"Nažalost, i dalje imamo slučajeve sa smrtnim ishodom. Upravo to je alarm da ne smeju da se zatvaraju oči pred nasiljem i da nasilje mora da bude prijavljeno kako bi se sprečili tragični događaji", ističe Ministarstvo pravde i poziva sve da prijave nasilje, bilo da se radi o njihovoj porodici ili nekome drugom.

Vlada Srbije prošle godine je 18. maj proglasila za Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Shutterstock, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track