BRITANCI ŠALJU SRBINA ZA SVOG VOJNOG ATAŠEA: Bio na ratištima širom sveta, čuvao srpske crkve na KiM, patrijarh Pavle tražio da ga lično upozna! (FOTO)
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

VOJNA SARADNJA

BRITANCI ŠALJU SRBINA ZA SVOG VOJNOG ATAŠEA: Bio na ratištima širom sveta, čuvao srpske crkve na KiM, patrijarh Pavle tražio da ga lično upozna! (FOTO)

Društvo -

Novi vojni ataše Velike Britanije u Srbiji biće potpukovnik Nikola Ilić, čiji je otac, povlačeći se sa pripadnicima Dinarske četničke divizije pred partizanima, završio u Engleskoj. Britanski oficir ima vrhunsku profesionalnu biografiju, a pripadnici Vojske Srbije upoznali su ga na zajedničkoj vežbi na Kopaoniku.

Nikola Ilić završio je prestižnu Kraljevsku vojnu akademiju Sandherst, odlikovan je medaljom za hrabrost 1993. godine, ordenom za zasluge u službi 1999. godine, a 2006. godine kraljica Elizabeta Druga proglasila ga je članom Reda Britanske imperije, piše Sputnjik.

Bio je angažovan u Bosni i Hercegovini, Sijera Leoneu, na Kosovu i Metohiji, u Iraku i Avganistanu, a obavljao je i dužnost zapovednika bataljona britanske vojske u Severnoj Irskoj. U javnosti Ilić uvek ističe da je „britanski Srbin“, da poštuje svoje srpsko poreklo, ali da veliku zahvalnost duguje britanskoj naciji, koja je njegovom ocu omogućila da se doseli kada je 1948. godine komunizam zavladao u njegovoj domovini.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Potpukovnik Ilić je rođen 1968. godine, kao najmlađi od tri brata. Otac Ilija, tradicionalista iz Pađena kod Knina, jednog sina uputio je u državnu službu, drugi je sveštenik, a Nikola, Nik — kako ga zovu britanske i kolege u Srbiji, odabrao je vojnički poziv. Na jesen 2000. godine u okviru snaga NATO-a, Ilić je stigao na Kosovo kao operativni bataljonski oficir, ali pod lažnim imenom, da kao Srbin ne bi imao probleme. Po završetku mandata za srpske medije je izjavio da je u toj misiji sebi postavio važan cilj, da svake nedelje prisustvuje liturgiji u Gračanici, a trudio se i da obiđe sve manastire.

Upravo je Ilić obavestio komandu o teškom položaju Srba u Prizrenu, nakon čega je dobio zadatak da komanduje akcijom u kojoj su iz tog grada u Gračanicu prenete vredne ikona i crkvena arhiva, jer je pretila opasnost da bude uništena. Ova vest stigla je i do tadašnjeg patrijarha Pavla, koji je tražio da upozna plemenitog oficira Britanske vojske. Pre dve godine boravio je u našoj zemlji u sklopu bilateralne vojne saradnje Srbije i Velike Britanije. Grupa od više od 30 oficira i podoficira kopnene vojske na Kopaoniku je imala skijašku obuku.

„Znam da su ovde odlični uslovi za Vojsku Srbije, pa smo odlučili da naši oficiri iz Generalštaba i Uprave za telekomunikacije i informatiku Kopnene vojske, borave na Kopaoniku. To je, moram priznati, bila moja ideja i drago mi je da je to još jedan primer dobre saradnje Oružanih snaga Velike Britanije sa Vojskom Srbije, čiji oficiri nam pružaju neophodnu pomoć i instrukcije“, izjavio je tada Ilić.

Da podsetimo, nedavno je i na mesto komandanta baze NATO-a Bondstil kod Uroševca, imenovan pukovnik Nik Dučić, Amerikanac srpskog porekla.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Senka Miloš/Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track