Najnovije vesti

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Objavljen javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava mera populacione politike
Foto: Dragana Udovičić

podsticaj

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Objavljen javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava mera populacione politike

Društvo
12:18h

Kabinet ministra zaduženog za demografiju i populacionu politiku objavio je danas javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama u Srbiji za finansiranje mera populacione politike za 2018. godinu.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kazala je na konferenciji za novinare u Palati Srbija da pravo učešća imaju sve jedinice lokalne samouprave koje obezbede deo sopstvenih budžetskih sredstava i imaju telo ili osobu zaduženu za pitanje demografije i populacione politike na teritoriji svoje opštine ili grada.

Ona je istakla da jedinice lokalne samouprave moraju finansirati 20 odsto, dok će do 80 odsto ukupnih troškova biti sufinansirano iz budžeta Srbije, iz kojeg je za tu namenu obezbeđeno 500 miliona dinara.

"Njihove aplikacije po svojim sadržajima treba da unaprede neku od mera i strategije za podsticanje rađanja - bilo da se radi o ublažavanju ekonomske cene roditeljstva, usaglašavanju radnih i profesionalnih sa roditeljskim obavezama, snižavanje psihološke cene roditeljstva. Jako su važne i one mere koje se tiču promocije zdravlja, pre svega reproduktivnog", rekla je ona.

Ministarka je rekla da je poželjno da deo sadržaja bude usmeren i na pitanja neplodnosti u Srbiji, kao i na druge procedure vezane za populacionu politiku.

"Opštine i gradovi mogu aplikovati sami ili udruženi. Ako aplikuju same, najveća suma novca koju može dobiti jedinica lokalne samouprave je 10.000 miliona dinara, a ako je do tri jedinica lokalne samouprave to je do 75.000 miliona dinara, odnosno do 100.000 miliona dinara ako se udruže četiri jedinice lokalne samouprave", kazala je Slavica Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, svaki region Srbije imaće nekoliko opština i gradova koji će dobiti nepovratna sredstva.

"U kriterijumima biće vrednovan demografski profil i razvijenost jedinice lokalne samouprave, održivost mera i njihove efikasnosti, kao i usaglašenost samih programa koje oni nude sa onim što je sadržano u nacionalnim dokumentima i što je politika Republike Srbije", kazala je ona. ; Rok za prijavu je 20 dana od momenta objavljivanja u Službenom glasniku, a ;detalji o javnom pozivu i neophodnoj dokumentaciji i načinu prijavljivanja biće dostupni na internet stranici kabineta ministra zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...