Najnovije vesti

KRST NAD JAMOM: Prikazan dokumentarni film o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu

Udruženje građana Jadovno

KRST NAD JAMOM: Prikazan dokumentarni film o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu

Društvo

Prikazivanju izložbe i filma prisustvovao je akademik Matija Bećković koji je poručio da su stradali Srbi u Drugom svetskom ratu "ni krivi ni dužni pobijeni živi", a da smo ih mi "u miru još jednom ubili kao mrtve"

BEOGRAD - Dokumentarni film "Krst nad jamom", autora Dušana Bastašića o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu i izložba fotografija "Tamo gde pravednici počivaju", autora Nikole Zajca, prikazani su večeras u Centru za kulturu "Vlada Divljan", a u organizaciji Udruženja građana "Jadovno" i uz podršku Gradske opštine Palilula.

Prikazivanju izložbe i filma prisustvovao je akademik Matija Bećković koji je poručio da su stradali Srbi u Drugom svetskom ratu "ni krivi ni dužni pobijeni živi", a da smo ih mi "u miru još jednom ubili kao mrtve".

"Ne zna se koji je greh veći, ovih kojih su ih pobili žive ili nas kojih smo ih mrtve držali zabetonirane u jamama", zapitao se srpski akademik.

S obzirom da mrtvi "umeju da se ljute", tako smo, smatra Bećković, doživeli da nas u naše vreme zovu genocidnim narodom.

"Ako bi nas tako zvali zbog našeg odnosa prema našim pokojnima imali bi potpuno pravo", konstatovao je Bećković.

Kao što je nekada patrijarh Pavle govorio da na jednoj mapi upišemo sve svetinje koje se nalaze na Kosovu, tako bi valjalo, ističe srpski akademik, napraviti mapu sa jamama "u kojima već 70 godina čekaju naše nevine žrtve da im se smilujemo".

Matija Bećković
Matija Bećkovićfoto: Marina Lopičić

"Zbog bratstva i jedinstva mi to nismo činili, a onda smo doživeli da čujemo da tih žrtava nije ni bilo", rekao je Bećković.

Nada se, kaže, da je došlo vreme da i mi pobrojimo naše žrtve kao Jevreji koji su pobrojali šest miliona svojih žrtava i istakao da je naših bilo polovina od tog broja, a onda ispišemo čitulju "ne toliko zbog njih nego zbog nas".

Srpski akademik završio je obraćanje medijima uz reči pesme Jovana Dučića.

"Radosne pobede heroji nam dadu, ali strašnu pravdu izvojuju mrtvi".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...