Najnovije vesti

ŠIFRA BARBARA: Instruktori IPO održali obuku u slučajevima nestanka dece! Evo šta je presudno da bi se MALIŠANI PRONAŠLI!
Foto: Kurir

instrukcije za pravilno postupanje

ŠIFRA BARBARA: Instruktori IPO održali obuku u slučajevima nestanka dece! Evo šta je presudno da bi se MALIŠANI PRONAŠLI!

Društvo

U Srbiji je prošle godine prijavljeno više od 700 nestanka dece. Najveći broj njih se vrati kući, ali pojedini slučajevi završavaju tragično

BEOGRAD - Instruktori Internacionalne policijske organizacije, u saradnji sa srpskim partnerom (IPO), Centrom za bezbednost DBA, organizovali su pokaznu obuku zaposlenih u javnim objektima, s ciljem prevencije nestanka dece i maloletnih osoba!

U Srbiji je prošle godine prijavljeno više od 700 nestanka dece. Iako se najveći broj vrati kući pojedina završe tragično ili nikada ne budu pronađena. Internacionalna Policijska Organizacija i njen partner u Srbiji Centar za bezbednost DBA se priključili su se borbi protiv ove pojave.

Najveći broj dece nestane na javnim mestima, tržnim centrima, železničkim i autobuskim stanicama, hiper-marketima, u blizini velikih restorana. IPO i DBA kroz kurs Šifra Barbara nazvan po nestaloj devojčici Barbari Vitez nastojaće da narednih nedelja i meseci obuče što veći broj zaposlenih u javnim objektima kako bi pravovremeno odreagovali u slučaju nestanka.

foto: Kurir

Obuka se sastoji od niza praktičnih postupaka koje zaposleni treba da preduzmu od trenutka kada se prijavi nestanak deteta. U celoj situaciji vreme reakcije je presudno. Policija je neretko prezauzeta i često je potrebno dosta vremena da dođe na lice mesta. Upravo zbog toga je važno edukovati zaposlene kako bi reakcija bila u nultim minutima.

- Ova akcija ima za cilj edukaciju i obuku za postupanja u situaciji nestanka dece, a simbolično nosi ime po devojčici Barbari Vitez, koja je nestala 25.11.2016. godine i još nije pronađena. Naše dve organizacije i veliki broj volontera i dalje aktivno učestvuju u potrazi za Barbarom i verujemo da će doći dan kada će se i ona i svi drugi koji još uvek nisu pronađeni, vratiti svojim kućama - poručio je Ilija Životić, predsednik Internacionalne policijske organizacije.

Ilija Životić
Ilija Životić foto: Kurir

Akcija „Šifra Barbara“, koja podrazumeva obuku i edukukaciju, pre svega zaposlenih u lokalima, tržnim centrima, školama i vrtićima i fto firmama, biće u narednom periodu sprovedena širom Srbije ali i Evrope, gde će nosioci ove obuke biti članovi International Police Organization i Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA koji su danas prvi prošli ovaj vid obuke i edukacije. Svi lokali i ustanove čiji radnici prođu ovu obuku dobiće sertifikat a razlikovaće se i po tome što će na njihovom izlogu ili vratima stajati i nalepnica sa natpisom „Šifra Barbara“.

Ova obuka i edukacija ima za cilj da se ljudi obuče za postupanja u situaciji nestanka dece, a odnosi se na situacije kada je potrebno što pre odreagovati na pravi način. Tu se podrazmevaju osnovne stvari poput uzimanje preciznih informacija o vremenu nestanka deteta, opis, lokacija, provera da li postoji video nadzor, prijava policiji i davanje što preciznijih podataka a u što kraćem vremenskom roku, ali obuka podrazumeva i pristup detetu kada je pronađeno i umanjivanje stanja šoka i straha.

Danas je obuku prošla grupa članova srpske sekcije International police organization i Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA.

Obuka i edukacija na temu postupanja usituaciji nestanka dece „Šifra Barbara“ samu sebe finansira, odnosno sve se plaća od proizvoljnih donacija koje se dobijaju od lokala i firmi gde se izvrši obuka. Deo novca od donacija usmeren je i na potragu za decom koja još uvek nisu pronađena.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...