GENERAL DIKOVIĆ SPREMAN ZA PENZIJU: Mogu odmah da odem! VUČIĆ: Zadovoljan sam njegovim radom
Foto: Zorana Jevtić

ispunio uslove

GENERAL DIKOVIĆ SPREMAN ZA PENZIJU: Mogu odmah da odem! VUČIĆ: Zadovoljan sam njegovim radom

Društvo -

Načelnik Generalštaba, general Ljubiša Diković ispunio je zakonske uslove da ode u penziju. Međutim, to ne znači da će zbog toga napustiti tu mesto. Odluka je na predsedniku Srbije Aleksadru Vučiću.

Dok Diković čeka odluku predsednika, u vojnim krugovima poznata su imena visokih oficira koji slove za moguće naslednike

Nema samo četiri generalske zvezdice na reveru, već i 45 godina beneficiranog radnog staža, sedam na mestu načelnika Generalštaba, a od juče i 58 godina života. Ljubiša Diković ispratio je dva predsednika države i čak šest ministra odbrane u penziju, doduše političku, dok u onu regularnu, po sili zakona, nikako da ode, iako je sve uslove ispunio. On kaže da je spreman da se penzioniše.

"Apsolutno sam spreman za penziju. Mogu odmah otići. To je jednostavna stvar, a ukoliko i ostanem u službi biće sve po zakonu", rekao je Diković.

Isti, vojni zakon, kaže, sa navršenih 40 godina staža i 58 života general skida uniformu. Osim ako državni vrh ne odluči drugačije i zadrži ga u službi još dve godine.

"Samo predsednik Vučić može da donese odluku da li general Diković ide u penziju ili ne. To je u potpunosti nadležnost predsednika Vučića, on je čovek na čiju odluku čekamo", kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.

foto: Dado Đilas

Takva odluka predsedniku Vučiću, pre nešto manje od mesec dana nije bila ni na kraj pameti.

"Ja sam zadovoljan radom načelnika Generalštaba, nisam se bavio time, videćemo. Nisam čak ni znao, iskreno da vam kažem, nije me vojni kabinet upozoravao", rekao je pre mesec dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ukoliko Diković, ipak, ode u penziju, u vojnim krugovima, kako Radić kaže, kao budući načelnici Generalštaba najčešće se spominju komadant kopnene vojske Milosav Simović i pomoćnik ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović.

"Imaju dosta snažne vojne karijere. Obojica su bili komadanti jedinica na ratištu i to od početnih oficirskih činova s tim da je general Simović bio tri godine u Briselu na mestu šefa vojne misije pri NATO, to je referenca koju više priznaje Zapad. S druge strane Simović je bio više na terenu na jugu Srbije, tako da je to možda značajnije za unutrašnju upotrebu u srpskom javnom mnjenju", dodaje Radić.

O tome ko bi mogao da bude novi načelnik Generalštaba, takođe odlučuje predsednik Srbije.

(Kurir.rs/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track