PRIVATNI I DRŽAVNI DOMOVI ZA STARE POSTAJU RAVNOPRAVNI: Država će dotirati smeštaj kod privatnika onima koji nemaju dovoljno novca
Foto: Shutterstock

briga o starima

PRIVATNI I DRŽAVNI DOMOVI ZA STARE POSTAJU RAVNOPRAVNI: Država će dotirati smeštaj kod privatnika onima koji nemaju dovoljno novca

Društvo -

Poziv za potpisivanje Okvirnih sporazuma kojima bi privatni i državni domovi za stare u Srbiji postali ravnopravni otvoren je danas.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je posle predstavljanja mogućnosti tih sporazuma, rekao novinarima da je to način da "država izadje u susret privatnom sektoru".

Kako je kazao, prijem najstarijih građana u privatne domove, kroz okvirni sporazum bi tim domovima smanjio troškove, a tako bi se skratile i liste čekanja.

Ministar Zoran Đorđević
Ministar Zoran Đorđevićfoto: Dado Đilas

"Uvek je nedovoljno kapaciteta u državnim institucijama za prijem najstarijih, a na ovaj način bi se smanjile liste čekanja", istakao je Đorđević.

On je dodao da je popunjenost u privatnim domovima oko 70 odsto, kao i da bi potpisivanjem sporazuma i prihvatanjem nezbrinutih starih osoba, ti domovi popunili svoje kapacitete.

"Nadam se da će svi domovi koji su licencirani potpisati okvirni sporazum, jer će tako moći da izađu na tržište i da privuku one stare koji nisu zbrinuti, a država će da, ukoliko nema dovoljno sredstava iz prihoda tog građanina, subvencionisati razliku", kazao je Dorđević.

Prema njegovim rečima, ta ideja je dobila pohvale jer je to nešto novo, a očekuje da početkom jula prvi korisnici, koji do sada nisu imali smeštaj, budu zbrinuti.

Đorđević je kazao da je to tek početak rada na taj način i da će i ubuduće razgovarati sa predstavnicima privatnih domova za stare, kako bi uvideli šta su problemi u njihovom funkcionisanju i rešavali ih.

"Ovo je nova delatnost u Srbiji, treba da razgovaramo i da počnemo da funkcionišemo zajedno", istakao je Đorđević.

(Kurir.rs/Beta/Foto ilustracija: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track