Vučić u Obrenovcu: Do kraja godine do Grčke i Bugarske skroz auto-putem, a put do granice s Hrvatskom biće kao pista
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Koridor 11

Vučić u Obrenovcu: Do kraja godine do Grčke i Bugarske skroz auto-putem, a put do granice s Hrvatskom biće kao pista

Društvo -

OBRENOVAC - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će Srbija uskoro imati najviše kilometara auto-puteva u regionu, više nego sve zemlje u okruženju i najavio da će u junu početi radovi na obnovi auto-puta od Sremske Mitrovice do granice sa Hrvatskom.

On je, prilikom obilaska radova na izgradnji mosta preko ušća Kolubare u Savu kod Obrenovca na deonici Koridora 11, rekao da ćemo do kraja godine imati više autoputeva nego Hrvatska, a imali smo upola manje.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je kazao da su to velike stvari koje se događaju i da imamo mnogo više kilometara auto-puta nego Rumunija, koja je članica EU, kao i da nećemo stajati. Rekao je da se i u maju očekuje da Srbija ima suficit, te da očekuje da će u prvom polugodištu biti ostvareno 150 miliona suficita u budžetu, napominjući da nismo imali vekovima to da tri godine zaredom postoji suficit.

Vučić je kazao da su u Evropi veći rast imali samo Mađarska i Poljska, a da mi imamo 4,5 odsto i da bi bilo dobro da nastavimo rast od četiri odsto do kraja godine, pa iduće 4,5 odsto.

On je čestitao svim majstorima i stručnjacima koji rade ogroman posao na ovoj deonoci obilaznice, rekavši da, kada je poslednji put bio na gradilištu nije bilo nijednog nosećeg stuba, a da sada veličanstveno izgleda.

Ukazao je da se grade dva mosta, oba sa po tri trake, a da je dužina od 1.581 metar, kojim će se premostiti Sava i Kolubara, na veoma teškom delu. Najavio je da će u junu krenuti radovi na obnovi auto-puta od hrvatske granice do Sremske Mitrovice, deonici od 25 kilometara.

- Godinu dana će trajati radovi i to će biti kao pista. Kada iz EU ulazite u Srbiju da vidite da niste ušli na lošije mesto, dok ne postanemo članica, već na bolje mesto, kazao je Vučić.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Rekao je da će do kraja godine, a možda i ranije, biti završen put Lajkovac-Ljig, gde ostaje jedan tunel problem, zaštita i vodotokovi, a sve će do novembra biti rešeno.

Ostaje zatim još Ub-Obrenovac i Obrenovac-Surčin, za šta je rok do kraja iduće godine, ali će se završiti pre vremena jer radovi idu odlično.

- Imaćemo za manje od godinu i po u potpunosti autoput do Čačka, za manje od tri do Požege, o tada ostaje Požega-Boljare, i Požega-Kotroman. To je veoma važno za spajanje sa srpskim delom Hercegovine, RS i BiH u celini. Takođe u međuvremenu moramo da uradimo i krenemo u konačno ugovaranje moravskog auto-puta, jer fabrike ne bi došle u Kraljevo, i Leoni i Taipa grupa, da nismo obećali izgradnju autoputa Ccačak-Kraljevo-Vrnjačka Banja-Trstenik-Kruševac- Ćićevac-Pojate, oko 106 kilometara, objasnio je Vučić.

Rekao je da ostaje da se konačno završi "mučenje" do Kragujevca, brza saobraćajnica, u najgorem slučaju, do Požarevca, pa da se produži prema Gradištu i Golupcu, da se približi istočna Srbija.

Takođe je ukazao i na potrebu izgradnje autoputa Ruma-Šabac, te potom brzi put Šabac-Loznica, a onda i Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, a ako Rumuni insistiraju i do Vršca.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pre kraja godine do Bugarske i Grčke će građani moći da putuju u potpunosti auto-putem, naglasio je Vučić.

- Mi ćemo svoj deo u potpunosti završiti, pa će svima biti lakše da idu preko jedne uređene zemlje i divnih auto-puteva koje imamo, naveo je on.

Ukazao je da se obavljaju i radovi na Y kraku kod Subotice, i da je dogovoreno sa Azerbejdžanom i Kinezima obilaznica do Bubanj potoka, pa teži deo od Bubanj potoka do Vinče, koji je skuplji deo.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Izrazio je tim povodom zahvalnost premijerki Ani Brnabić, ministarki Zorani Mihajlović, Zoranu Babiću iz Koridora, koji, kako je rekao, vrlo dobro radi posao, ali i Zoranu Drobnjaku iz Puteva Srbije za kojeg je, u šali, kazao da voli da popije koju čašicu više, ali dobro radi. Istakao je i da je Drobnjak domaćin iz Čačka koji može da popije i 20 čašica, a da ne bude pijan.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track