Srpske NVO sa Kosmeta: Međunarodna zajednica da spreči uništavanje Visokih Dečana

nelegalna gradnja magistralnog puta Dečani-Plav

Srpske NVO sa Kosmeta: Međunarodna zajednica da spreči uništavanje Visokih Dečana

Društvo -

NVO su pozvale institucije i tzv. vladu Kosova da se vrate dijalogu sa predstavnicima međunarodne zajednice i Srpske pravoslavne crkve i da poštuju preuzete obaveze i obećanja da neće graditi put kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani a albanske NVO da osude ponašanje tzv. vlade Kosova i zaštite Visoke Dečane kao "najvažniji Unesko spomenik kulturne baštine"

BEOGRAD - Više nevladinih organizacija sa Kosova i Metohije osudilo je danas kako se navodi, nastavak nelegalne gradnje magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i zatražilo od međunarodne zajednice da hitno izvrši pritisak na kosovske institucije "kako bi odustale od grubog kršenja zakona o Specijalnim zaštićenim zonama".

Navodeći da nastavak gradnje puta predstavlja "još jedan u nizu udaraca za vladavinu prava na Kosovu", organizacije su ocenile da podrškom izgradnji te deonice, tzv. vlada Kosova i Ministarstvo infrastrukture u Prištini "poručuju da institucije nisu posvećene izgradnji poverenja na Kosovu niti zaštiti prava verskih zajednica".

"Takvo arbitrarno kršenje zakona i korišćenje sile, uprkos jasnom stavu medjunarodne zajednice da to ne čine, još jedan je dokaz da osnovni postulati na kojima su institucije Kosova trebalo da budu izgradjene, pre svega vladavina prava, apsolutno ne funkcionišu.

Mi se sa pravom pitamo, šta možemo da očekujemo onoga trenutka kada se međunarodna zajednica povuče sa Kosova? Na koji način će tada, oslobođena od svih stega, tzv. vlada Kosova i tzv. kosovske institucije tretirati prava manjinskih zajednica?", piše u saopštenju.

NVO su pozvale institucije i tzv. vladu Kosova da se vrate dijalogu sa predstavnicima međunarodne zajednice i Srpske pravoslavne crkve i da poštuju preuzete obaveze i obećanja da neće graditi put kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani a albanske NVO da osude ponašanje tzv. vlade Kosova i zaštite Visoke Dečane kao "najvažniji Unesko spomenik kulturne baštine".

"Još jednom upućujemo apel medjunarodnoj zajednici, specijalnom predstavniku EU, OEBS-u, UNMIK-u, ambasadama Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, da jasno osude ovakvo ponašanje tzv. institucija Kosova i iskoriste sve poluge moći i uticaja da spreče uništavanje kulturne i verske baštine", navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Nova društvena inicijativa, Centar za zastupanje demokratske kulture, Centar za razvoj ljudskih potencijala, Ekologika, NVO AKTIV, NVO Za život, Pod srećnom zvezdom Zvečan, Santa Marija, Inicijativa za društvene inovacije Zvečan, Žensko pravo, Omladinski klub "Wake up", Omladinsko edukativni klub "Sinergija", Centar za razvoj žena, NVO Omonia i NVO Gračanica Online.info.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zatražio je ranije danas od međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji da hitno spreče "protivzakonito i anticivilizacijsko ugrožavanje" manastira Visoki Dečani, izgradnjom magistralnog puta u njegovoj neposrednoj blizini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track