RODITELJI NA MUKAMA, DIŽU I KREDITE: Za maturu čak 2.000 evra!
Foto: Shutterstock

Preskupo

RODITELJI NA MUKAMA, DIŽU I KREDITE: Za maturu čak 2.000 evra!

Društvo -

Muke… Da bi naslednicima obezbedili odlazak na matursko veče, moraju da izdvoje 1.000 evra za proslavu i isto toliko za dodatne časove za pripremu polaganja ispita.

Roditelji dece koja završavaju srednju i osnovnu školu hvataju se za glavu od muke!

Pored paprenih troškova od 1.000 evra za pripremu polaganja završnog ispita i časove, dodatan trošak i glavobolje zadaje im i proslava maturske večeri koja se bliži. Da bi svojim mezimcima obezbedili odlazak na ovo slavlje, moraće da iskeširaju još 1.000 evra, a sve to će debelo da ih košta - čak 2.000 evra.

Prema našoj računici, ako se devojke opredele za najjeftiniju varijantu, moraju da odvoje oko 13.000 dinara, dok će im za najskuplje odevne kombinacije biti potrebno neverovatnih 101.000 dinara. Zbog ove enormne sume mnogi su prinuđeni da podižu kredite i da se zadužuju kod prijatelja i rodbine.

- Radim kao medicinska sestra za 34.000, a suprug za 80.000 dinara. Živimo kao podstanari, stan plaćamo 250 evra mesečno, plus račune oko 150 evra. Ove godine spremam obe ćerke, jednu za malu, a drugu za veliku maturu. Da bi im obezbedila odlazak na matursko veče, kupila cipele i haljine, moram da podignem kredit - jada se za Kurir J. L. iz Beograda.

foto: Shutterstock

Da se roditelji zadužuju kako bi mezimcima kupili haljine, nakit, svečane toalete i odela, potvrdio je i predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić.

foto: Kurir

- Mnoga deca iz pojedinih trogodišnjih škola odustaju od proslave upravo zbog nedostatka novca. Sa druge strane, imamo roditelje koji podižu kredit zbog toga, pozajmljuju od rodbine, a ne znaju kako će da vrate dugove - priča Antić i dodaje:

- Oni su na velikim mukama jer će za pripreme, časove i maturske proslave imati trošak od 2.000 evra. To jeste rastanak od društva i škole, ali ne treba da bude rastanak od novca zbog kupovine. Nije sve u skupim haljinama i krpicama.

foto: Kurir

Beograd najskuplji

PROSLAVA U DRUGIM GRADOVIMA 4.000 DINARA

I dok van Beograda proslave koštaju oko 4.000 dinara, cene u prestonici kreću se od 60 do 70 evra.

- U cenu su uračunati bezalkoholno piće u neograničenim količinama, hrana i neke nagrade, dok se alkohol dodatno plaća. Beograd je jako skup za proslave maturskih večeri, mislim da je to previše novca. Uzmimo u obzir i da deca uvek nakon toga produže na splav, treba novca i za to, za taksi, fotografije i još neke stvari - navodi Antić.

(Kurir.rs/Mina Branković/Foto: Shutterstock, Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track