UDRUŽENJE POLICIJE DR RUDOLF ARČIBALD RAJS: Kvazieksperti napadaju Dan policije samo da bi se pojavili u medijima
Foto: Jelena Rafailović

rEAGOVANJE POLICAJACA NA KRITIKE DANA POLICIJE

UDRUŽENJE POLICIJE DR RUDOLF ARČIBALD RAJS: Kvazieksperti napadaju Dan policije samo da bi se pojavili u medijima

Društvo -

Strukovno udruženje policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs" reagovalo je na komentare pojedinih političara o proslavi Dana policije, koji su kritikovali održavanje ove manifestacije i opisali je kao rijaliti šou kojom vlast želi da očara birače i zaplaši političke protivnike.

Iz ovog udruženja napominju da su u pitanju napadi kvazieksperata na račun policije, kojima je cilj samo da budu prisutni u medijima, makar na nekoliko sati.

- Sada su se obrušili na proslavu Dana policije održanu u nedelju. Međutim, ovoga puta su sami sebe prevazišli. Političar Zoran Živković, koga vidjamo u medijima samo kada daje ovakve izjave kojima nekoga vređa, ponižava i optužuje, izneo je danas niz neistina i salve uvreda na koje ne možemo da ne odreagujemo kao strukovno udruženje policije koje prati rad Ministarstva unutrašnjih poslova i bavi se strukom. Ovim putem mu još jednom poručujemo, i njemu i njegovim kolegama koji rade isto, da nas ostave na miru i ne koriste se policijom za svoje političarenje! „Ranijih godina policija je obeležavala svoj dan na poligonima na Makišu“ – ako nas sećanje dobro služi, prošle godine Dan policije je obeležen u Nišu, u centru, i sami ste bili prisutni kada je defile konjice i pripadnika MUP-a defilovao kroz grad, možda ste zaboravili.

„Folk i kič“ su reči kojima opisujete Dan policije? Šta je tačno folk i kič? Pun park dece koja se oduševljeno igraju sa penom koju im puštaju vatrogasci, stotine fotografija mališana sa pripadnicima Ministarstva, dečiji hor na bini, konjica, policijski psi, baloni, lizalice i bombone za decu, flajeri, policija u zajednici? - navodi se u saopštenju udruženja "Dr Rudolf Arčibald Rajs".

foto: Tanjug/Rade Prelić, Tanjug/Rade Prelić

Oni ističu da se svake godine održava pravi defile policijskih jedinica i njihove opreme, uključujući i helikoptere.

- Mi nismo lažna policija, nemamo lažni defile. Mi nismo obmana. Sve što ste videli je na Vašu žalost stvarno. Imate nešto protiv pokazne vežbe Jedinice za obezbeđenje koju su izveli najbolji i najspremniji pripadnici, uvežbani do perfekcije? Smeta vam obučenost policije i njihov profesionalizam? Niste navikli na to, s obzirom da se ranije ništa nije ulagalo u njihovu obuku, a sada se ulaže sve? „Policijski orkestri falširaju“? Gospodine Živkoviću, lično smo ih slušali i na defileu, i na ceremoniji Dana policije, i na koncertu na Kalemegdanu. Nismo muzički obrazovani, nismo upoznati ni da ste Vi, ali smo uživali. Orkestar MUP-a nikada nije bio lepši i nikada nije zvučao bolje. Imate možda problem s tim što su nam gosti bili orkestri Mađarske i Poljske? Što naše Ministarstvo i naša zemlja održavaju dobre kontakte i sarađuju sa svima?

foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Iz udruženja navode i da je laž da se policajci žale da voze auto koji datira iz perioda Živkovićeve Vlade.

- To je apsolutna laž! Svaka policijska stanica u Srbiji dobila je nove automobile. U svakom gradu možete videti nova patrolna vozila, sve se beli od njih. U defileu motornih vozila ste videli nove marice, nove škode, nova vozila za Policijsku brigadu, i to NIKO ne može da ospori! To kažemo jer smo MI policajci, godinama, pravi policajci koji su osetili i loše i dobro. I MI vam kažemo da iznosite neistine. Dođite i porazgovarajte sa nama. I mi smo policija. Svi su dobili nove uniforme, neki i po dva kompleta. Ove godine je najavljena nova obuća za celu policiju. Informišite se i prestanite da lažete.

Vaše kolege navode da „građanima neće biti bolje što vide čamac ili helikopter“. Nadamo se da razumete svrhu prikazivanja vozila, opreme i tehnike kojima raspolaže Ministarstvo unutrašnjih poslova. Sve se to koristi u svakodnevnom radu policije i građani svakako od njih imaju korist posredno. Pritom, ne bismo se složili da neko nije imao koristi u poplavama 2014. od čamaca i helikoptera. To ste zaboravili. Samo, tada niste stajali kao mi u tim istim čamcima i spašavali živote, već ste, kao i sada, sedeli i pisali, pisali, pisali - navodi "Dr Rudolf Arčibald Rajs"

(Kurir.rs/foto Tanjug/Rade Prelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja