Najnovije vesti

ČEKAJU NAS PAKLENI DANI: Leto 2018. biće natprosečno toplo, ali sa čestim pljuskovima
Foto: EPA 1.8.2017

AFRIČKO VREME

ČEKAJU NAS PAKLENI DANI: Leto 2018. biće natprosečno toplo, ali sa čestim pljuskovima

Društvo

BEOGRAD - U Srbiji će ovog leta vreme najverovatnije biti natprosečno toplo sa srednjom temperaturom oko 25 stepeni, što je iznad proseka, ali i propraćeno čestim pljuskovima, izjavio je danas meteorolog Nedeljko Todorović.

On je za Tanjug rekao da je leto ove godine počelo ranije nego što je uobičajeno, jer smo već krajem aprila imali prave letnje temperature od 30 stepeni.

foto: Aleksandar Jovanović

Natprosečno toplo bilo je i tokom maja, a u narednih 10-15 dana maksimalne temperature će biti od 27 do 32 stepena Celzijusa, istakao je on i pojasnio da u pojedinim danima, kao što su osmi i deveti jun, maksimalna temperatura može da bude i do 34 stepena.

"Za sve te dane karakteristično je promenljivo vreme, što znači da je uobičajeno da po podne i uveče, pa čak i noću, bude lokalnih kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom pri čemu ponegde može doći i do pojave grada", naveo je on i pojasnio da je to sve primereno junu, kao prvom letnjem mesecu.

Toplo i sparno vreme će se nastaviti i tokom jula, rekao je Todorović i istakao da u odnosu na ekstremno topla i sušna leta 2012. i 2017. godine, ovo leto neće biti ekstremno, ali će najverovatnije biti natprosečno toplo sa srednjom temperaturom oko 25 stepeni, što je iznad proseka.

foto: Profimedia

Za razliku od leta 2012. i prošle godine, ovo leto će biti propraćeno i nešto češćom pojavom pljuskova, dodao je on.

Kada je reč o broju dana sa temperaturama od 35 i više stepeni, precizirao je da je 2012. takvih dana u Beogradu, a slična situacija je bila i u većini mesta u Srbiji, bilo 25, 2017. godine 26, dok će ih ovog leta najverovatnije biti manje - desetak.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...