IDETE U CRNU GORU? Blokada je napravila HAOS na putevima, a ovo su 4 ALTERNATIVNA pravca da stignete do mora bez muke!
Foto: Dado Đilas

korisni saveti

IDETE U CRNU GORU? Blokada je napravila HAOS na putevima, a ovo su 4 ALTERNATIVNA pravca da stignete do mora bez muke!

Društvo -

Blokada koju malinari od subote drže na magistralni kroz Prijepolje, totalno je paralisala saobraćaj kroz ovaj grad i otežala put ka crnogorskom primorju preko graničnih prelaza Gostun i Jabuka.

S obzirom da je još uvek neizvesno kada će magistrala biti odblokirana, jer malinari čvrsto drže do svojih zahteva, a na alternativnim putevima kroz centralne prijepoljske ulice vlada opšti haos, svima koji planiraju put za Crnu Goru na raspolaganju su ovi, alternativni pravci.

PREKO BOSNE

Jedan od pouzdanijih i manje frekventnijih je preko Bosne i graničnog prelaza Dobrun. Do njega se može stići iz dva pravca.

Prvi je magistralnim pravcem Užice - Borova glava do mesta Sušica ispod Zlatibora, gde raskrsnica odvaja desno prema Kremnima i Mokroj Gori iza koje je Dobrun.

Drugi je preko Debelog brda, Bajine Bašte i Tare koji je za putnike iz Beograda, Mačve, Vojvodine, Kolubarskog orkuga kraći u odnosu na pravac preko Užica.

Put iz Dobruna vodi na Višegrad do koga, uz Drinu preko Foče i Goražda treba preći 190 kilometara do Trebinja, a odatle treba još 39 kilometara do Herceg Novog.

Postoji i opcija da se iz BiH u Foči odvoji preko graničnog prelaza Šćepan Polje ka Plužinama, a zatim preko Nikšića do mora. Za turiste koji su planirali odmor u Boki Kotorskoj putevi preko Višegrada i Foče su kraći nego preko blokirane magistrale kroz Prijepolje.

PREKO NOVOG PAZARA

Putnicima iz centralnih i južnih delova Srbije bliža je trasa preko Novog Pazara i graničnog prelaza Mehov Krš ka Beranama i Rožaja, koja se kod Bijelog Polja uključuje na jadransku magistralu.

PREKO PRELAZA UVAC

Za turiste koji su već krenuli na put i trenutno čekaju u koloni ispred Prijepolja, najbolje rešenje je da se vrate nazad do Priboja, a onda preko graničnog prelaza Uvac sa Bosnom idu preko Rudog i Čajniča na Pljevlja. Krug od Prijepolja preko Priboja, Uvca i Republike Srpske do Pljevalja je 140 kilometara, skoro tri puta duži od blokiranog pravca Prijepolje - Pljeva preko Jabuke.

Iz Auto-moto saveza Srbije, svima koji čekaju u koloni ispred Prijepolja, savetuju ovaj pravac.

- Postoji i mogućnost povratka do Nove Varoši a zatim odatle pravcem Sjenica - Duga Poljana - Novi Pazar na Mehov Krš. Ova deonica od Nove Varoši do granice sa Crnom Gorom je 130 kilometara - kažu u AMSS.

PREKO SJENICE

Još jedan pravac, znatno kraći, postoji od Nove Varoši. Ide se preko Sjenice i sela Trijebine i Bare i koji se neposredno pre prelaza Gostun uključuje na blokiranu magistralu, ali u "zalađe" malinarske blokade. Ovaj alternativni pravac je 20 kilometara duži od blokiranog pravca, ali iz AMSS kažu da nije preporučljiv zbog uzanog kolovoza i šumskog područja kojim je trasiran.

(Kurir.rs/Blic/Foto:Dado Đilas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

HAOS U PRIJEPOLJU: Magistrala i dalje blokirana, na alternativnim pravcima ogromne gužve (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track