POTROŠAČI I PRIVREDA ZAHTEVAJU HITNE MERE Državo, smanji cenu goriva!
Foto: Profimedia

Apel

POTROŠAČI I PRIVREDA ZAHTEVAJU HITNE MERE Državo, smanji cenu goriva!

Društvo -

Postoji zakonska mogućnost da iznos akcize, koja čini i više od polovine cene litra benzina, bude smanjen i za 20 odsto, čime bi litar bio jeftiniji za 11 dinara

U slučaju naglog skoka cena goriva, država, prema Zakonu o akcizama, ima mogućnost da smanji iznos akcize do 20 odsto, što znači da bi u tom slučaju sadašnja akciza od 54,94 dinara po litru benzina mogla da bude niža za 11 dinara!

U poslednjih mesec dana gorivo u Srbiji poskupelo je za 4,8 odsto, a dizel za 6,2 odsto usled poskupljenja sirove nafte, i zbog toga nezadovoljni potrošači najavljuju proteste. Privrednici takođe smatraju da, iako za sada nije bilo ekstremnog skoka cene goriva, potrebno je da država iskoristi zakonsku mogućnost i smanji akcizu barem za onoliko koliko je povećana od početka godine, što bi na pumpama pojeftinilo gorivo za četiri dinara po litru. - Pored usklađivanja akcize sa inflacijom, od marta se primenjuju nove fiskalne obaveze, koje su veće za dva dinara. Zbog rasta cene goriva budžet ostvaruje takoreći ekstraprihod, jer se i PDV naplaćuje dva dinara više nego s početka godine. Dakle, samo kada bi se resetovale cene na 1. januar 2018, obaveze proizvođača i uvoznika bile bi manje za četiri dinara i ubrzo bi za toliko bile niže i cene na pumpama - kaže za Kurir Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

foto: Nebojša Mandić

On dodaje da je Vlada Srbije poslednji put pribegla ovoj meri 2012, kada je smanjila akcizu na šest meseci i time sprečila veći poremećaj u privredi.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije ističe da je prihod budžeta po osnovu poskupljenja goriva od početka godine bio veći za 2,5 odsto za benzin i tri odsto za dizel. - Za toliko bi eventualno država mogla da se odrekne akciza - kaže Atanacković.

foto: Shutterstock

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača, ističe da ni država ni distributeri nisu nevini kad je cena goriva u pitanju i da bi trebalo da prestanu da sve troškove prebacuju na potrošače. - I jedni i drugi moraju da povuku ručnu. Država treba da pokaže dobru volju prema potrošačima i smanji akcize. Distributeri bi trebalo da, kao što podižu cene goriva kad ona raste na berzi, isto tako i snižavaju cene kad one padaju, a ne kad je barel nafte 40 dolara, oni snize cenu za nekoliko dinara - ističe Papović.

Ministar Antić Videćemo za mere

Ministar energetike Aleksandar Antić potvrđuje da bi država mogla da reaguje: - Pratićemo kako će se cene u narednom periodu kretati s nadom da će doći do pada cene sirove nafte i cene derivata. Ukoliko do toga ne dođe, mi ćemo na nivou Vlade videti koje mere imamo na raspolaganju, pri čemu moramo da imamo na umu da imamo tržišno formulisanje tih cena i da tržište diktira same uslove.

foto: Beta MIloš MIškov

Srđan Knežević Pojeftinjenje samo na račun nameta

Srđan Knežević, vlasnik "Knez petrola", smatra da cena goriva može biti niža jedino na račun smanjenja državnih nameta. - Od prosečne cene evrodizela na pumpi, koja iznosi 162 dinara za litar, na dažbine prema državi ide 95 ili 96 dinara. U tu cenu su ušli PDV, akciza i troškovi uvoza, odnosno markiranja goriva. Cena PDV ne može da se menja, ali bi visina akcize mogla da se smanji dok se ne stiša svetska kriza na tržištu sirove nafte.

foto: Dragan Kadić

Brojke

8,78 dinara poskupeo je litar benzina u 2018. 11,30 dinara poskupeo je dizel po litru u 2018. 56,50 dinara po litru je akciza na dizel 54,94 dinara po litru je akciza na benzin

Tabela - Cene u okruženju

Zemlja Benzin BMB 95 Dizel Grčka 1,54 1,31 Hrvatska 1,45 1,37 Albanija 1,42 1,42 Crna Gora 1,41 1,3 Slovenija 1,35 1,3 Srbija 1,29 1,37 Mađarska 1,22 1,28 Rumunija 1,21 1,26 Makedonija 1,19 1,06 Bugarska 1,13 1,14 BiH 1,1 1,08 * Podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije * Cene po litru u evrima

Činjenice Struktura cene benzina

69,15 din. - proizvodna cena 2,6 din. - naknada za obavezne rezerve 54,94 din. - akciza 25,34 din. - PDV 152,02 din. - prosečna maloprodajna cena po litru u MPC 54,5% - udeo fiskalnih stavki u ceni litra benzina

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track