Za nove crepove dva miliona evra
Foto: Saša Urošev

Preporod Vredna investicija u fabrici "Toza Marković"

Za nove crepove dva miliona evra

Društvo -

Nakon uvođenja nove proizvodne linije, domaća firma ponudiće nove modele crepova velikog formata domaćem tržištu, ali i izvesti ih u Bugarsku, Rumuniju, BiH i na Kosovo

Fabrika građevinskog materijala "Toza Marković" nakon šesnaest godina u prilici je da tržištu ponudi dva nova modela crepa većeg formata. Osim na domaćem, novi artikli se izvoze u Bugarsku, Rumuniju i BiH, ali i na tržište Kosova.

Vladimir Ilić, generalni direktor fabrike "Toza Marković", precizirao je da vrednost nove linije iznosi skoro dva miliona evra.

foto: Saša Urošev

- Kapacitet nove linije iznosi dva miliona komada crepa godišnje. Plasman u naredna tri meseca već je obezbeđen, a nadamo se da će se zadržati takav trend narudžbina. Ovu investiciju smo realizovali u dogovoru s većinskim vlasnikom JP "Srbijagas" i poslovnim bankama, poveriocima "Toze Marković". Dobro je što su pokazali razumevanje za neophodnost ulaganja u proizvodnju. Ovo je naš odgovor na zahteve tržišta i ozbiljnu tržišnu utakmicu u okruženju 16 zemalja - rekao je Ilić.

On je podsetio da su lane uložili 450.000 evra u kupovinu dva digitalna štampača za proizvodnju pločica. Nakon deset godina "Toza Marković" može da se pohvali sopstvenom produkcijom pločica atraktivnih dezena. U tehnološkom, organizacionom i finansijskom pogledu fabrika je na neuporedivo boljim pozicijama nego u prethodnom periodu.

Aktuelno poslovodstvo preduzelo je niz mera kako bi se sanirale pogubne posledice katastrofalno loše privatizacije, a nakon izlaska iz stečaja, "Toza Marković" je dobio šansu da ponovo postane opekarski gigant u Srbiji i regionu. Fabrika radi nesmetano, a u toku su pregovori poverioca, "Srbijagasa" i Vlade Srbije, o vraćanju duga.

- Mislim da smo na dobrom putu jer smo u 2017. godinu poslovali uspešno. Pokazali smo da možemo da radimo i ispunjavamo sve obaveze, kao i deo nasleđenih obaveza. Ne možemo da ispunimo sve obaveze predviđene planom reorganizacije, pa je zato neophodan novi dogovor između JP "Srbijagas" i banaka - kategoričan je Ilić.

Kurir.rs/Saša Urošev/Foto:Saša Urošev

Domaća proizvodnja

Sa manje para do kvalitetnijeg crepa

Početak rada nove linije za proizvodnju crepa velikog formata ozvaničen je u ponedeljak u prisustvu Ivana Đokovića, pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, i Pavla Markova, gradonačelnika Kikinde. - Modernija proizvodnja omogućiće da se sa manje sredstava dobije kvalitetnije crep. Ekonomska politika u Srbiji mora da bude zasnovana na domaćim proizvodnim sirovinama, resursima, tehnologiji i domaćoj radnoj snazi - rekao je Đoković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track