AKO KREĆETE NA PUT I NE ŽELITE NEPRIJATNOSTI, OBAVEZNO PONESITE OVAJ PAPIR: Srbe sa granice vraćali Crnogorci i Mađari, a evo šta vas čeka ako se uputite u Hrvatsku!
Foto: Profimedia

vozači imali neprijatna iskustva

AKO KREĆETE NA PUT I NE ŽELITE NEPRIJATNOSTI, OBAVEZNO PONESITE OVAJ PAPIR: Srbe sa granice vraćali Crnogorci i Mađari, a evo šta vas čeka ako se uputite u Hrvatsku!

Društvo -

Sezona godišnjih odmora je počela i ako planirate letovanje u Hrvatsku možete odahnete, jer vas sa ove granice carinici neće vratiti ukoliko imate samo potvrdu o produžetku roka trajanja stare saobraćajne dozvole.

O produžetku važenja ovog dokumenta Hrvatsku je o obavestio MUP Srbije, zbog čega naši građani neće imati probleme i neprijatnosti, kao što je to bio slučaj sa carinicima iz Crne Gore i Mađarske.

foto: Profimedia

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske kažu da je direktorat hrvatske policije dobilo notu Ministarstva spoljnih poslova Srbije kojom ih je obavestilo da je MUP Srbije izmenom i dopunama Pravilni o registraciji motornih vozila produžio valjanost dozvola sa sedam na devet godina.

"O tim izmenama smo obavešteni još 12. januara 2018. godine i tu informaciju smo dostavili svim jedinicama na znanje i upoznavanje policijskih službenika. Trenutno ne raspolažemo saznanjima o problemima građana Srbije u primeni navedene potvrde o produženju saobraćajnih dozvola", rekli su u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske.

Izmenom Pravilnika o registraciji motornih vozila, rok važenja saobraćajnih dozvola i registarskih tablica produžen je sa sedam na devet godina. Od 1. januara 2018. godine, od kada se izmene primenjuju, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije vlasnicima automobila izdaje papirnu potvrdu na srpskom i engleskom jeziku da se važnost saobraćajne dozvole i tablica produžava.

U MUP Srbije su poslali dopis svim ministarstvima unutrašnjih poslova u regionu sa molbom da uvaže te potvrde o produženju važenja saobraćajnih dozvola.

I pored toga, pojedini građani imali su probleme i doživeli neprijatne situacije. Vraćani su sa granice, jer su umesto nove saobraćajne dozvole imali potvrdu o produžetku roka trajanja stare. Nedavno je to iskustvo imalo nekoliko građana na mađarskoj granici, a malo pre toga i na crnogorskoj.

foto: Dado Đilas

Kako je ispričao jedan državljanin Srbije, njegovi roditelji vraćeni sa graničnog prelaza sa Crnom Gorom, uz obrazloženje da kod njih ne važe potvrde za produženje važnosti saobraćajne dozvole. Nakon izveštavanja medija o ovakvim slučajevima, MUP Crne Gore je izdao i zvanično saopštenje, u kom je navedeno da se u režimu prelaska državne granice dve zemlje ništa nije promenilo u odnosu na prethodni period.

"Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru, pored lične karte i vozačke dozvole, uz prezentovanje i potvrde o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila", piše u saopštenju.

(Kurir.rs/Blic, S.T./Foto: Profimedia, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track