ŠARČEVIĆ POSLE PRITUŽBI LGBT: Život je pregazio mnoge udžbenike u Srbiji, prevaziđeni su i zastareli, izmena u toku
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Odgovor ministra prosvete

ŠARČEVIĆ POSLE PRITUŽBI LGBT: Život je pregazio mnoge udžbenike u Srbiji, prevaziđeni su i zastareli, izmena u toku

Društvo -

BEOGRAD - Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević izjavio je danas, povodom slučaja sa diskriminatornim sadržajem u pojedinim udžbenicima Zavoda za udžbenike, da su mnogi udžbenici u Srbiji "prevaziđeni" i da "ne prepoznaju rodnu i polnu ravnopravnost", te je "procedura izmene" u toku.

"Život je pregazio mnoge udžbenike, recimo 'Psihologija' Nikole Rota je ona iz koje sam i ja učio. Pre 30 godina se na ravnopravnost polova drugačije posmatrala. Ne mora se to smatrati bolešću, ali ne mora se ni popularisati", rekao je Šarčević.

Ministar je rekao da je Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja ;"izdat nalog za ;ispitivanje", a da Zavod izdavačima daje rok od 10 dana da unesu izmene "jer su to ispravke samo nekih delova udžbenika".

"Postoji mogućnost opstrukcije, što kod nas nije ništa novo. Onda ide procedura povlačenja udžbenika, a postoji i međurešenje: dok se ne objavi poziv za novi udžbenik, koristi se stari gde se ove stvari prevazilaze, ignorišu i deci se objašnjava", rekao je Šarčević.

Udruženje "L", kako se navodi na sajtu poverenice Srbije za ravnopravnost, žalilo se na diskriminatorni sadržaj prema LGBT populaciji u udžbenicima "Interne bolesti s negom Dva", "Zdravstvena nega Tri", "Psihologija" za drugi razred gimnazije, "Psihologija" za treći i četvrti razred trgovinskih, ugostiteljsko-turističkih i škola za lične usluge, "Neuropsihijatrija" i "Dečija neuropsihijatrija".

U mišljenju poverenice navodi se da je u "izjašnjenju" Zavoda za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja navedeno da je na osnovu zahteva Ministarstva prosvete formirana radna grupa Zavoda i da je zaključeno da su u tim udžbenicima neophodne izmene na koje je ukazano.

Poverenica je naložila Mnistarstvu "da postupi u cilju otklanjanja diskriminatornog sadržaja i onemogućavanja da se navedeni udžbenici sa ovakvim sadržajem i dalje koriste u nastavi".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track