Najnovije vesti

RUŽIĆ: Vlada istrajno radi na digitalizaciji administracije
Foto: Zorana Jevtić

glavna prepreka je otpor promenama

RUŽIĆ: Vlada istrajno radi na digitalizaciji administracije

Društvo

BEOGRAD - Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić poručio je danas da Vlada Srbije istrajno radi na digitalizaciji administracije od postavljanja procesa digitalizacije na vrh svoje političke agende, preko zakonodavnih inicijativa, do investiranja u formiranje elektronskih baza podataka, opremu i obuku kadrova.

 

"Glavna prepreka je prirodan otpor promenama koji je praćen nedostatkom motivacije. To je na neki način normalna reakcija koju razvijete nakon godina rada u sistemu koji nije toliko fer ili transparentan kao što je sistem koji danas gradimo", ocenio je Ružić, rekao je Ružić na međunarodnom skupu Symorg 2018, održanom u Beogradu u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka.

 

"Čišćenje takvog loma, suočavanje sa istinom i postavljanje novih pravila je put koji smo izabrali i siguran sam da će nas on dovesti do motivisanijih radnika u javnoj upravi i na kraju do višeg nivoa kvaliteta usluga koje pružamo građanima", naglasio je ministar.

 

 

Ružić očekuje da će svi razumeti koristi od digitalizacije koja se ne ogleda samo u uštedi vremena i novca građana.

 

"Ona će mnogo uticati na stvaranje bolje organizacije rada, prestanak gubljenja vremena na nepotrebne procedure i smanjenje stresa izazvanog radom sa nervoznim građanima", rekao je Ružić.

 

"Zbog svega ovoga MDULS će insistirati na boljoj primeni tih promena, digitalizaciji svih baza podataka i kreiranju brze magistrale za razmenu podataka kako bi zaposleni u javnoj upravi brže i lakše razmenjivali podatke i komunicirali", rekao je ministar.

 

Ružić je dodao da je neophodno da paralelno sa ovim stvaramo više e-usluga sličnih usluzi "Bebo, dobrodošla na svet" i najavio da će ove godine biti pokrenut pilot projekat u 10 gradova širom Srbije gde će MDULS investirati u otvaranje tzv. "one stop shops" za pružanje usluga građanima, što će omogućiti da se ovaj model uvede širom Srbije u narednim godinama, saopšteno je iz tog resora.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...