Najnovije vesti

SPECIJALNI RAT 1939. IZAZVAO HAOS U TADAŠNJOJ JUGOSLAVIJI: Nemci prestali da kupuju domaće šljive, Bosanci udarili po rakiji i aspirinima?!
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Hit na društvenim mrežama

SPECIJALNI RAT 1939. IZAZVAO HAOS U TADAŠNJOJ JUGOSLAVIJI: Nemci prestali da kupuju domaće šljive, Bosanci udarili po rakiji i aspirinima?!

Društvo

Navodni odlomak iz knjige Džejkoba Hoptnera "Jugoslavija u krizi 1934-1941" koji govori o ekonomskom obračunu Hitlerove Nemačke i tadašnje Jugoslavije postao je pravi hit na društvenim mrežama, a brzina kojom se šeruje i duhoviti komentari svedoče o nesvakidašnjoj istorijskoj situaciji.

foto: Profimedia

Naime, kako stoji u odlomku, pored ideoloških, Nemačka je imala i ekonomske ciljeve u tadašnjoj Jugoslaviji. Tako je u septembru 1939. godine navodno prestala da kupuje jugoslovenske šljive, što je dovelo do toga da ih bude previše na domaćem tržištu. Onda su se Jugosloveni, objašnjava se dalje, okrenuli prozivodnji šljivovice, domaćeg alkoholnog pića od šljive.

"Kako je cena pala na 8 dinara (16 centi) po galonu, a količina pića višestruko prevazišla broj flaša i buradi, čitava Bosna pridružila se zadatku ispijanja viška šljivovice za koju nije bilo ambalaže. Rezultat toga su bila masovna pijanstva, 20 ubistava i pobuna vojnih rezervista. (Izvor: Njujork tajms, 25. oktobar 1939.) Mamurluci koji su usledili imali su najmanje jednu ekonomsku posledicu: Bosanci su masovno mogli da uzimaju aspirine koje je Nemačka prema nekim sporazumima odbacivala u tadašnju Jugoslaviju", piše u postu istoričara Rorija Jomansa iz Prinstona.

(Kurir.rs/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...