Najnovije vesti

SRBIJU ČEKA JEDNO OD 10 NAJTOPLIJIH LETA U ISTORIJI: Topiće se asfalt, pržiti sunce, a OVE OPASNOSTI će nas udariti i po DŽEPU
Foto: Nebojša Mandić

Ređaju se upozorenja meteorologa, lekara, ekonomista...

SRBIJU ČEKA JEDNO OD 10 NAJTOPLIJIH LETA U ISTORIJI: Topiće se asfalt, pržiti sunce, a OVE OPASNOSTI će nas udariti i po DŽEPU

Društvo

Meteorolozi su upozorili da nas posle tropskog proleća čeka jedno od deset najtoplijih leta u istoriji. Iako kalendarski gledano leto još uvek nije stiglo, u našoj zemlji su do sada registrovana četiri toplotna talasa.

 

foto: Filip Plavčić

 

Jasminka Smailagić, načelnica Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze RHMZ, kazala je da se i tokom jula i avgusta očekuje pojava toplotnih talasa. Prema procenama meteorologa, leto će biti sušno, a padavine će biti ispod proseka.

 

 

- Možemo očekivati između 18 i 28 dana sa kišom, dok će na planinama taj broj iznositi do 36 dana - kazala je Smailagićeva. Ovo su najveće opasnosti koje vrebaju zbog ekstremno visokih temperatura.

 

Suša donosi više cene hrane

 

Više cene žitarica, mleka, stočne hrane, ali i prodaja stoke po znatno nižim cenama - posledice su koje nas očekuju zbog visokih temperatura. "Suša neće uticati na ono što je zasađeno u jesen. Međutim, ukoliko ne bude ozbiljnijih kiša, kukuruz, šećerna repa i soja će imati problema", upozorava agroekonomski analitičar Milan Prostran.

 

foto: Nemanja Pančić

 

Sa lošim prinosima sledi skok cena žitarica, što podiže i cenu stočne hrane, pa će stočari imati velikih ekonomskih problema, kaže veterinar dr Čedomir Janković.

 

 

On dodaje da zbog visokih temperatura krave mogu davati i do 30 odsto mleka manje, pa bi i mleku cena mogla da skoči.

 

Čuvajte se prilikom kupanja

 

Nažalost, česte su vesti o tome da se neko udavio tokom kupanja u moru, reci, bazenu... Previše zagrejan organizam ili pak skok u vodu u alkoholisanom stanju ili punog stomaka, mogu biti pogubni, upozoravaju stručnjaci. Kada su visoke temperature, u vodu je potrebno ulaziti polako.

 

foto: Zorana Jevtić

 

Ukoliko se naglo uskoči u hladniju vodu, može doći do grčenja mišića, sužavanja krvnih sudova i na kraju do infarkta, i to dok ste u vodi, što je veoma opasno.

 

Visok stepen UV zračenja

 

Indeksi UV zračenja u našoj zemlji su, prema podacima RHMZ, u kategoriji visokih i kreću se od šest do sedam. Stručnjaci upozoravaju da dugo izlaganje suncu između 10 i 17 sati može izazvati rak i ubrzano starenje kože, ali i kataraktu oka i slabljenje imuniteta.

 

foto: Filip Plavčić

 

Dermatolog Verica Ilić kaže da bi tada trebalo voditi računa o zaštiti. "Treba se držati hladovine, a oni koji moraju da se kreću treba da nose odeću koja štiti sve delove kože, šešir sa što većim obodom i naočare koje apsorbuju UV zračenje", kaže Ilić.

 

Zdravlje na udaru

 

Naglo izlaganje suncu otkrivenih delove glave može dovesti do pregrevanja organizma, sunčanice i toplotnog udara.

 

foto: Stefan Jokić

 

Prim. dr Petar Borović objašnjava da su šešir, lagana odeća i zaštitne sunčane naočare glavni saveznici u borbi protiv jakog sunca. "Tokom ekstremno visokih temperatura veoma je važna lagana hrana. Postoji hrana koja hladi - paradajz, krastavac, tikvice, smanjuju potrebu organizma za ubrzanim metabolizmom.

 

 

Takođe je važno uzimati i dosta vode, ali isključivo pre jela", kaže dr Borović. Hronični bolesnici su mnogo osetljiviji u odnosu na ostale. Osim neophodne terapije, preko je potrebno da izbegavaju jako sunce.

 

Požari na otvorenom

 

Izrazito visoke temperature idu u prilog mogućem izbijanju, ali i brzom širenju požara. Samo prošlog leta nedeljama je gorelo Crnogorsko i Hrvatsko primorje.

 

foto: MUP

 

"Uvek kada su visoke temperature, apelujemo na građane da ne pale korov, biljni i drugi materijal, ne lože vatru blizu šume i u šumi i ne bacaju opuške na mestima gde se može izazvati požar", kažu vatrogasci.

 

(Kurir.rs/Blic/Andriana Janković/Foto: Nebojša Mandić)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...