NAKON NAJTEŽIH MUKA MOJA NAĐA JE DOBILA ANĐEOSKA KRILA: Majka koja nije vakcinisala dete ima poruku koju nećete zaboraviti!
Foto: Profimedia

tuga

NAKON NAJTEŽIH MUKA MOJA NAĐA JE DOBILA ANĐEOSKA KRILA: Majka koja nije vakcinisala dete ima poruku koju nećete zaboraviti!

Društvo -

Skoro dva meseca Nađa Petrović je bila priključena na aparate u Institutu za majku i dete. Bila je u komi, i poput biljke je ležala u bolesničkom krevetu, okružena mašinama koje su disale umesto nje.

Lekari su se svakodnevno borili da spasu njen mladi život, ali posledice malih boginja nisu mogle da se saniraju. Bili su organizovani i mnogi konzilijumi sa lekarima iz inostranstva, ali ništa nije vredelo.

Zbog autoimune bolesti, Nađa nije ni mogla da primi MMR vakcinu, niti je smela da dobije boginje. Zbog tuđe neodgovornosti one su sada dobile nju. Nađa je poslednjih devet nedelja nepomično ležala na intenzivnoj nezi u novobeogradskom Institutu za majku i dete.

Naime, kada je napunila godinu i po, ustanovljeno je da ima autoimunu bolest - poliglandularni sindrom tipa 1. Zato je Nađa spadala u onu grupu dece koja zbog svoje osnovne bolesti ne mogu da prime MMR vakcinu.

Njena majka, Dragana Petrović je objasnila kako je njena ćerkica kada je imala

godinu dana ispoljila je simptome autoimunog poliglandularnog sindroma tipa 1. Izgubila je svu kosu,imala je sistemsku kandidijazu, autoimuni hepatitis.

Kako je rekla, kasnije je utvrđeno da ima i hipoparatireodizam zbog čestih hipoglikemija i hipokalcemije.

- Zbog tih hipokalcemija često smo boravile u bolnici jer jednostavno oralnim unošenjem terapije nije se mogao podići nivo kalcijuma koji je bio izuzetno nizak (0.60). Nije mogla biti vakcinisana i nadali smo se da ce je u jeku epidemije stititi kolektivni imunitet. Tog 05.01.2018 primljene smo na odeljenje intenzivne nege i izolacije. Međutim 06.01.2018 kako nije bilo mesta na odeljenju primljen je decak uzrasta 9m u nasu sobu,a nas dve smo premestene na drugi sprat. Zbog visokih transaminaza (700,800) 09.01.2018 prebacene smo na Institut za majku i dete, i usput saznajemo da dečak sa kojim smo bile u kontaktu ima morbile, priča očajna majka.

Kako je objasnila, njen svet se u tom trenutku srušio jer je imala osećaj da će se njena ćerka zaraziti, iako se potajno nadala da se to neće desiti.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

12.01.2018. godine, Nađa dobija temperaturu, i ja sam odmah znala šta je u pitanju. Drhtala sam, plakala, ali ponovo se nadala da nije to to. Istog dana u večernjim satima, Nađa je utonula u san iz kojeg se vise nikada nije probudila...nije jela, nije pila, nije se budila, nije reagovala... svakim danom bila je sve lošije, njene potrebe za kiseonikom su bile sve vece, sa 1l dosle smo na 7l u roku od 3 dana. Osula se, i dobile smo potvrdu da je zaražena morbilima. 22.01.2018 Nađa biva sve lošije, jedva diše, saturaciju obara na 50, prestaje da mokri, otice, krvari iz nosa i usta, i modri. U večernjim satima prebacuje se na intenzivnu negu, i u 4h te noći biva intubirana zbog nagle desaturacije, pada pritiska i srcane radnje, objašnjava majka.

Kako je Dragana ispričala, preduzete su mere reanimacije i Nađa preživljava. Međutim borba za njen zivot trajala je skoro 3 meseca. Nije tolerisala odvajanje od respiratora, ventilirala se visokim kondicijama, stvorili su se ožiljci na plucima, edem na mozgu...bila je na 100% kiseonika od prvog do poslednjeg dana sa saturacijom od 50%-90% zavisi kako koji dan.

Polovinom marta rađena je punkcija zbog lošeg neurološkog stanja koja nije ništa dokazala. Od polovine marta njeno stanje biva sve lošije, javlja se ekstreman vaskulitis i poremecaj cirkulacije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

- Krvarenje iz tubusa nepoznatog porekla, plućna funkcija sve lošija, akutni respiratorni distres, sepsa sa 2 razlicite bakterije, crp 400. Dana 03.04.2018 u 10h ujutru Nađino srce je stalo, i usled reanimacije dolazi do pneumotoraksa levog plucnog krila, plasira se dren, i Nađa se stabilizovala.

Međutim 04.04.2018 u 18h dolazi do srcanog zastoja, i pored svih preduzetih mera reanimacije Nađa dobija svoja anđeoska krila u 18.30h, kaže Dragana.

Ona je ovu priču podelila na svom Fejsbuk profilu u cilju edukacije roditelja koji imaju nedoumice u vezi vakcinacije svoje dece.

"Svako dete zaslužuje i ima prava da bude zaštićeno od zaraznih bolesti. Nađa je dala svoju žrtvu, svoj život, kako bi pokazala kako to bezazlena dečija bolest moze nekome ugroziti život. Sad je na nama da damo svoju žrtvu i delimo njenu priču kako se nikome više ne bi ponovila Nađa. Anđeo moj me je napustio prerano, ali ja ću se boriti da se nikad ne zaboravi i da se više nikome ne dogodi ono što je meni", priča majka.

(Kurir.rs/Espreso.co.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track