NA SNAZI NOVI PRAVILNIK O DEKLARISANJU HRANE: Pakovanja od danas izgledaju drugačije, a evo na šta ubuduće da obratite pažnju kad krenete u nabavku
Foto: AP/Ilustracija

Dosta novina sa ciljem boljeg informisanja potrošača

NA SNAZI NOVI PRAVILNIK O DEKLARISANJU HRANE: Pakovanja od danas izgledaju drugačije, a evo na šta ubuduće da obratite pažnju kad krenete u nabavku

Društvo -

Novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane danas stupa na snagu, a donosi dosta novina koje će omogućiti bolju informisanost potrošača pri kupovini hrane i detaljnije urediti odgovornost u poslovanju hranom.

foto: Reuters/Ilustracija

Subjekti u poslovanju hranom su od danas, između ostalog, u obavezi da na deklaraciji proizvoda navedu energetsku vrednost, kao i količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli. Više neće biti moguće da se na nutritivnoj deklaraciji navoditi natrijum, već će umesto toga obavezno na deklaraciji proizvoda biti naveden sadržaj soli.

ALARMANTNO! HRANA PUNA HORMONA TRUJE NAŠU DECU: Dečacima rastu grudi zbog piletine!

Hrana proizvedena, upakovana u ambalažu i deklarisana pre 15. juna i koja se nalazi u magacinima gotovih proizvoda kod proizvođača, odnosno u prodavnicama, može da se stavi u promet do isteka roka trajanja, a najkasnije do 31. decembra 2018. godine. Hrana proizvedena posle 15. juna mora da bude deklarisana u skladu sa novim Pravilnikom.

foto: AP/Ilustracija

Pravilnik propisuje i pravila o praksi poštenog informisanja, odnosno definiše da pružanje informacija o hrani treba da se obavlja na način kojim se ne obmanjuje krajnji potrošač, a naročito ne, u pogledu karakterističnih osobina hrane, posebno njene prirode, identiteta, svojstava, sastava, količine, trajnosti, zemlje porekla ili zemlje i mesta porekla i načina proizvodnje.

VARATE SE AKO MISLITE DA SU ŠEĆER I MASTI NEZDRAVA HRANA: Ovo ulje koje koristimo svaki dan, a mislili smo da je zdravo, može da NARUŠI NAŠE ZDRAVLJE

Odredbe novog Pravilnika, između ostalog, donose i odgovarajuće zahteve koji se odnose na poluproizvode od mesa, proizvode od mesa, kao i proizvode ribarstva, a koji se odnose na obavezu navodenja informacija o dodatoj vodi uz naziv proizvoda. U slučaju ovih proizvoda koji se proizvode od komada mesa, dela ili celog trupa, sa ili bez kostiju, naziv hrane treba da sadrži navod o prisutnosti dodate vode, ukoliko dodata voda čini više od pet odsto težine gotovog proizvoda, a nije tehnološki opravdana.

foto: Shutterstock

Ova informacija će se, naime, obavezno navoditi uz naziv proizvoda na deklaraciji, a može da se ponovi i na reklamnom delu ambalaže.

UMESTO HRANE PUNE OTROVA I PESTICIDA: Ovo je najzdravija hrana za 2018. godinu!

U slučaju da se dodati proteini i/ili hidrolizovani proteini, kao što su albumin, kolagen ili kazein različitog životinjskog porekla koriste u proizvodnji bilo kojih proizvoda od mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od ribe, onda u naziv proizvoda na deklaraciji treba uključiti ove proteine zajedno sa imenom životinjskih vrsta iz kojih su dobijeni.

foto: AP/Ilustracija

U slučaju da je neka komponenta ili sastojak hrane, za koju potrošač očekuje da se uobičajeno koristi ili da je prirodno prisutna u toj hrani, zamenjena drugom komponentom ili sastojkom, na deklaraciji, pored navodenja u spisku sastojaka, propisano je da tu komponentu ili sastojak, treba navesti u neposrednoj blizini naziva proizvoda i to slovima određene veličine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja