POČELO POLAGANJA MALE MATURE: Roditelji, ne ubijajte đake u pojam
Foto: Shutterstock

Saveti Počinje polaganje male mature

POČELO POLAGANJA MALE MATURE: Roditelji, ne ubijajte đake u pojam

Društvo -

Učenici imaju tremu, pa često zbog toga pokažu lošije rezultate. Pod stresom su i sa njima treba polako i smireno, kaže Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola

Roditelji, ne dižite paniku i ne stvarajte dodatnu tenziju, ne forisirajte svoju decu, jer to može dovesti do lošijeg rezultata na maloj maturi, upozoravaju sagovornici Kurira.

Trema već ozbiljno drma učenike koji su testom iz maternjeg jezika započeli polaganje prijemnog u srednje škole. Branka Tišma, školski psiholog, napominje da roditelji moraju biti podrška, te da nikako ne treba da grde i kritikuju decu.

- Ovih dana važno je da se ne diže preveliki pritisak i tenzija među decom i roditeljima, da se kod dece dodatno ne pojačava taj strah, jer bi deca mogla izgubiti koncentraciju na samom testu. Savet za mališane je da samo prelistaju gradivo i da ponove ono u šta nisu sigurni. Neka samo ponavljaju da ne bi napravili konfuziju - savetuje Tišma.

Ona napominje da deca na ispit moraju doći naspavana, da spavaju minimum šest sati i neophodan je lagani doručak.

- Dobro je da pojedu crnu čokoladu pred polaganje i da ponesu tečnost, kao i sve što im je potrebno od pribora. To bi roditelji trebalo da provere i podsete decu, koja su često užurbana. Najvažnije je da slušaju uputstva dežurnih nastavnika i nikako da se ne oslanjaju na prepisivanje jer će im to samo odmoći. Potrebno je da se oslone na svoje sposobnosti, da test pročitaju pažljivo, prvo da reše ono u šta su najviše sigurni, a za kraj da ostave ono u šta su manje sigurni.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže za Kurir da je mala matura važan korak i za decu i za roditelje.

- Ne postoji dete koje tog dana nema tremu, pa često zbog toga pokažu lošije rezultate. Bez panike! Posebno roditelji. Nemojte govoriti deci: "Nemoj da pogrešiš. Uči, uči." Deca su već pod stresom, sa njima treba polako i smireno, potrebna je maksimalna podrška porodice - ističe Antić i naglašava: - Ovih dana nikakvo bubanje ne dolazi u obzir, samo prelistavanje gradiva. Ispit traje dva sata i deca imaju sasvim dovoljno vremena, dakle veoma je važno da ne brzaju prilikom rešavanja zadataka.

18. jun test iz maternjeg jezika 19. jun test iz matematike 20. jun kombinovani test

Brojke

2 sata traje polaganje

Đuro Kosić

Odlazak u toalet samo uz pratnju

Đuro Kosić, direktor beogradske OŠ "Dragojlo Dudić", kaže da je potrebno da deca na ispit ponesu samo osnovni pribor. - Zarezač, hemijsku, grafitnu olovku i gumicu, a za matematiku lenjir i šestar. Neće biti dozvoljeno da se unese pernica, kao ni korišćenje mobilnog telefona. Savet je da ponesu flašicu vode i neku čokoladicu, da ne budu brzopleti. Neka dobro pročitaju pitanja i tek kada budu sigurni, da upišu odgovor. Odlazak u toalet biće moguć jedino uz pratnju dežurnog nastavnika.

Činjenice

- na testovima osnovci mogu da ostvare 40 bodova, iz maternjeg jezika i matematike po 13, a na kombinovanom testu 14 - uspeh iz škole nosiće najviše 60 bodova - 28. juna biće objavljeni konačni rezultati - 9. i 10. jula biće obavljen upis u srednje škole

Saveti

- naspavajte se dobro - ne zaboravite grafitnu olovku, hemijsku olovku, gumicu - dođite na ispit pola sata ranije - slušajte uputstva dežurnih nastavnika - pročitajte ceo test i prvo radite ono što sigurno znate - ako osetite veliku tremu, popijte malo vode - ne zaboravite da odgovore podebljate hemijskom

Pravila

- dozvoljeno je poneti pribor - nije dozvoljeno uneti pernicu - možete poneti vodu i čokoladicu - zabranjeno je prepisivanje - odlazak u toalet moguć je samo uz pratnju nastavnika

Kurir.rs/MINA BRANKOVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track