NUNS I NDNV TRAŽE SVE PODATKE O NESTANKU CVETKOVIĆA: Nadležni organi da saopšte rezultate istrage, novinar da se obrati javnosti
Foto: Printscreen

reakcija

NUNS I NDNV TRAŽE SVE PODATKE O NESTANKU CVETKOVIĆA: Nadležni organi da saopšte rezultate istrage, novinar da se obrati javnosti

Društvo -

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uputili su danas zahtev nadležnim državnim organima da što pre saopšte javnosti, u skladu sa zakonom, dosadašnje nalaze istrage slučaja nestanka novinara Stefana Cvetkovića, "bez spinovanja i političke propaganda".

"Osim toga, tražimo i razjašnjenje da li je Cvetković u prethodna tri dana bio lišen slobode. Ovaj slučaj mora čim pre da bude do kraja rasvetljen", naveli su NUNS i NDNV u saopštenju za javnost. Dodali su da je javnost bila veoma uznemirena nestankom Cvetkovića i ima pravo da čim pre sazna sve detalje ovog slučaja, "oslobođene političko-partijskih primesa i jeftine medijsko-zavereničke propaganda".

NUNS i NDNV su pozvali i Stefana Cvetkovića da se što pre, "ako je u mogućnosti", obrati javnosti i saopšti šta mu se dogodilo, gde se nalazio ovih dana i zbog čega se nije oglašavao.

Novinarska udruženja su najoštrije osudila "curenje informacija" iz istrage u medije i ocenili da je to "katastrofalan način komunikacije državnih organa s građanima, koji nanosi nenadoknadivu štetu i državi i društvu i medijskom profesionalizmu".

Tužilac iz Osnovnog javnog tužilaštva iz Vršca Tihomir Knežević izjavio je danas da "pre ponedeljka, utorka" neće moći da saopšti prve rezultate istrage o nestanku novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve.

"Predmet je stigao u tužilaštvo, ali nije toliko hitan. Čekaju se dokazi, poput DNK-a sa lica mesta, dokaza vezanih za položaj gde se sve Cvetković nalazio… Pre ponedeljka, utorka ne možemo da dobijemo te dokaze", rekao je Knežević agenciji Beta.

Na pitanje da li je upoznat da je Cvetković zadržan i nakon što je, kako je i sam Knežević u petak uveče potvrdio agenciji Beta, završio davanje izjave u svojstvu oštećenog građanina, tužilac je rekao da nije upoznat s tim i da nije bio u kontaktu s ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i s policijom u vezi s tim.

"Svako može da priča ono što se desilo ili nije, ja to ne znam ili ne mogu da pretpostavim. Jedino što ne želim jeste da zbrzam ceo slučaj. Želimo da radimo isključivo po zakonu", kazao je Knežević.

Ministar Stefanović je jutros za Radio-televiziju Srbije rekaO da je Cvetković sve vreme bio "na bezbednom mestu" i da su urađene sve "zdravstvene analize", te da će danas biti kod kuće.

Prema njegovim rečima, bilo je "mnogo nelogičnosti" u celom slučaju i u samoj Cvetkovićevoj izjavi, a poligraf je pokazao da odgovori na nekoliko pitanja "nisu bili tačni".

Cvetkovićeva majka izjavila je da joj se sin jutros javio i rekao da će "do večeras" stići kući.

"Javio se on meni oko 11 sati i rekao da će do večeras stići kući", kazala je majka danas agenciji Beta.

Stefan Cvetković živi u Beloj Crkvi s roditeljima. Njegov mobilni telefon i dalje nije dostupan, a ne odgovara ni na poruke preko društvenih mreža.

Majka je potom rekla da joj se Stefan javio i u petak uveče, a u subotu nije imala nikakvih vesti o njemu, niti ih je juče iko od nadležnih obaveštavao o bilo čemu.

Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu rukovodi pretkrivičnim postupkom u slučaju Stefana Cvetkovića, čiji je nestanak bio prijavljen u sredu kasno uveče.

On je, prema navodima predstavnika vlasti, pronađen prekjuče u ranim popodnevnim satima u rejonu Bele Crkve.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track