Najnovije vesti

KAKO JE OVO MOGUĆE?! Beograđanka, koju je muž izbacio iz kuće, može da se vrati ali PRVO DA PLATI BRAVARU 500 EVRA!
Foto: Profimedia

ODLUKA SUDA

KAKO JE OVO MOGUĆE?! Beograđanka, koju je muž izbacio iz kuće, može da se vrati ali PRVO DA PLATI BRAVARU 500 EVRA!

Društvo

Hajrija Ramadani, predsednica Udruženja "Hajr", koje pomaže žrtvama porodičnog nasilja, a i sama je bila žrtva torture, nedavno je dobila sudsku privremenu meru da može da se vrati u kuću iz koje ju je muž izbacio pre tri godine.

Ali, umesto da je u državinu uvedu izvršitelji, kako je očekivala, oni su je uputili na bravara, koji joj je za zamenu brave tražio 500 evra, pišu Večernje novosti.

"Ono što se meni sada desilo, masovno se dešava našim ženama: da dobiju presudu da mogu da se vrate u stan ili kuću iz koje su zbog nasilja morale da pobegnu, ali da sud ne razmišlja kako će ta žena bezbedno da uđe u posed, niti ko će da joj garantuje bezbednost", kaže Hajrija Ramadani.

Ona sa bivšim mužem već tri godine vodi sudski spor oko imovine, a sud je prošle godine, u septembru, doneo meru kojom joj omogućava da se sama, ili uz pomoć trećeg lica, vrati u kuću.

Međutim, zaključak o izvršenju, kako nam objašnjavaju u pravnoj službi "Hajra", umesto za osam dana, kako zakon nalaže kada su u pitanju hitne mere, stigao je devet meseci kasnije - u maju. Pošto muž nije hteo da preda dobrovoljno ključeve, njeno useljenje ispalo je "prinudno".

"Preko advokata sam tražila da me izvršitelji uvedu u državinu, ali su nam rekli da oni to ne rade i preporučili bravara, koji će u prisustvu dva svedoka zameniti bravu i predati nam ključeve", priča Hajrija.

Sa bravarom je dogovorila cenu od 100 evra, da bi tog jutra kada je trebalo da pođu odjednom tražio 500! Budući da nema te pare, nesrećna žena morala je da odustane od useljenja.

Podsetimo, ova godina ući će u crne anale kada su u pitanju porodična ubistva žena i dece. Za nepunih šest meseci, prema podacima Sigurne kuće, stradale su 24 žene.

Kurir.rs/Novosti/V. C. S/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...