EVO ŠTA JE MUČILO OSMAKE: Najteža pitanja sa zlatom, prstenjem, uncama i gramima!
Foto: Dragana Udovičić

Ispit zrelosti: Maturanti rešavali matematičke probleme

EVO ŠTA JE MUČILO OSMAKE: Najteža pitanja sa zlatom, prstenjem, uncama i gramima!

Društvo -

Svršeni osmaci juče su radili test iz matematike u okviru polaganja male mature, a najviše ih je namučila cena prstena, dok su najlakše baratali milionima!

Mali maturanti su test iz matematike uglavnom opisivali kao izuzetno težak, najbolje su se snalazili sa osnovnim računarskim operacijama, a najteže sa geometrijom.

- Prvih deset pitanja bilo je lako, uglavnom je bilo sabiranje i oduzimanje, pravilno pisanje neke brojke u hiljadama i milionima ili da izračunamo širinu zastave. Međutim, od desetog pitanja kretali su ne malo teži zadaci, nego za neki skroz napredni nivo. Tu je bilo dosta procenata i geometrije, tipa da odredimo površinu kruga u trapezu ili zapreminu hemijske olovke - kaže maturant Aleksa Ivić (14), koga smo juče nakon ispita sreli ispred Osnovne škole "Drinka Pavlović" u Beogradu.

Najteže pitanje

Osmake je definitivno najviše namučio poslednji, 20. zadatak, u kome je trebalo da odrede cenu prstena.

- Morali smo prvo da pročitamo taj zadatak. Date su nam neke unce zlata, srebra i bakra... Pa većina drugara se zapitala i šta je to unca! Data je cena po gramu i cena legure tih metala. Trebalo je da izračunamo kolika bi bila cena prstena od tih metala, sa sve zaradom zlatara ako se zna da zlatar sebi uzima četiri odsto. Pa ja ne znam da li je bilo ko rešio to pitanje, to nije zadatak za osmi razred osnovne škole - pričali su maltene uglas budući srednjoškolci.

Polaganje male mature počelo je pre dva dana testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, koji su đaci uglavnom opisivali kao lak, a najviše ih je namučilo značenje reči "kompromitovati" i razumevanje konteksta književnih tekstova. Danas se polaže kombinovani, poslednji test u okviru maturskog ispita, koji će sadržati pitanja iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije.

Rezultati prekosutra

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 22. juna do osam sati. Nakon toga nezadovoljni đaci mogu da se žale u školi već sutradan, od osam do 16 sati, dok se žalbe u okružnim komisijama rešavaju 25. juna u isto vreme. Konačne liste biće objavljene u četvrtak 28. juna, a đaci popunjavaju i predaju liste želja 29. i 30. juna. Zvanični rezultati raspodele po školama biće objavljeni 8. jula, a naredna dva dana đaci će od osam do 15 sati moći da se upišu.

Brojke

  • 22. juna biće objavljeni preliminarni rezultati testova
  • 28. juna stižu konačni rezultati testova za malu maturu
  • 9. i 10. jula upis učenika u srednje škole
  • 40 je maksimalan broj bodova na ovim testovima
  • 13 bodova nose testove iz srpskog i matematike
  • 14 poena nosi kombinovani test
  • 60 maksimalnih bodova može da nosi uspeh iz škole
  • 1 unca vredi 31,1 gram

Vranjski osmaci Matematika teža od srpskog

Za vranjske osmake test iz matematike bio je teži od testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Posebnu glavobolju zadali su im poslednji zadaci na testu. Ocenjuju da su testovi iz srpskog i iz matematike na završnom ispitu daleko teži od probnih. - Nisam uradio poslednja dva zadatka, test iz srpskog bio je mnogo lakši. Želim da upišem gimnaziju, ali videću kad izađu rezultati... Od petog do osmog razreda sam imao odličan uspeh. Na testu iz srpskog jezika na pitanje šta znači kompromitovati zaokružio sam tačan odgovor jer sam se rukovodio logikom, iako je to pitanje sve mučilo - navodi M. G. iz OŠ "Vuk Karadžić" u Vranju. T. S.

Kurir.rs/Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track