Najnovije vesti

VELIKA VOJNA VEŽBA NA JUGU SRBIJE: 500 vojnika učestvovalo, grmelo na sve strane (FOTO)
Foto: Beta/Darimir Banda

zajedničke aktivnosti vojske

VELIKA VOJNA VEŽBA NA JUGU SRBIJE: 500 vojnika učestvovalo, grmelo na sve strane (FOTO)

Društvo

U bazi "Jug", na jugu centralne Srbije, danas je uspešno završena multinacionalna vežba "Platinasti vuk 18", u kojoj je učestvovalo 500 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga više zemalja, među kojima, SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, UAR, BiH, Crne Gore, Srbije.

Okončanju vežbe je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je istakao da Vojska Srbije kao jednu od najvažnijih svojih misija ima učešće u mirovnim operacijama.

"Na ovaj način mi se pripremamo da u celom svetu donesemo mir, da tamo gde su rat i mržnja nastupe mir i napredak. Vojska Srbije na ovaj način pokazuje da je u stanju da sarađuje sa najrazvijenijim vojskama sveta, pokazuje da je u stanju da prenese svoje iskustvo, baš kao što može da prihvati i primi iskustvo ostalih oružanih snaga", rekao je Vulin.

1 / 11 Foto: Beta/Darimir Banda

Ministar je kazao da je zahvalan predstavnicima svih prisutnih zemalja, njihovom radu, entuzijazmu, upornosti, ali isto tako želim da pohvalim pripadnike Vojske Srbije koji su pokazali da su naše iskustvo i obučenost na najvišem svetskom nivou.

"Svaka vežba, kao što je i ova, dodatno će unaprediti našu borbenu gotovost, sposobnost da podržimo sve odluke državnog rukovodstva koje se tiču sudbine ove zemlje, kao što smo u stanju da obezbedimo mir i sigurnost na čitavom prostoru Republike Srbije za sve naše građane, zaključio je ministar Vulin.

foto: Beta/Darimir Banda

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot pohvalio je današnju vežbu i sve njene učesnike.

"To je vežba koja je veoma korisna za mirovne operacije i najvažnije je da mogu i naše jedinice i razne međunarodne jedinice zajedno da vežbaju. U mirovnim operacijama učestvuje više različitih vojski i oni moraju da znaju kako da komuniciraju i moraju imati istu taktiku. Mi smo veoma srećni što smo učestvovali u vežbi, a ja sam posebno srećan što je saradnja srpske i američke vojske duboka i što imamo tri puta više vežbi sa Srbijom, nego što Srbija ima sa bilo kojim drugim partnerom. Ponosni smo na to, a i rezultati su vidljivi", naglasio je Skot.

foto: Beta/Darimir Banda

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, takođe je izrazio zadovoljstvo uspešno završenom vežbom.

"Naša vojska ima priliku da već drugi put učestvuje na vežbi "Platinasti vuk". Za nas je to veoma važno, jer možemo da razvijamo našu saradnju u ovoj oblasti, kao što razvijamo i u drugim oblastima sa Srbijom. Hoćemo da imamo u Srbiji i na Zapadnom Balkanu važnu ulogu i u budućnosti. Nadam se da će ova saradnja nastaviti da se razvija, istakao je Kif.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Darimir Banda)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...