Najnovije vesti

EMIR KUSTURICA: Na Kosovu se događa jedna od najvećih pljački 20. veka
Foto: Fonet

Albanci najveći profiteri

EMIR KUSTURICA: Na Kosovu se događa jedna od najvećih pljački 20. veka

Društvo

BEOGRAD - Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica kaže da se na teritoriji Kosova u ovom trenutku događa jedna od najvećih pljački u 20. veku i smatra da aktuelno rukovodstvo mora da se bori za to bogatstvo i da se izbori i za podelu bogatstva i teritorije.

"Srbija mora da se bori za deo kosovskog bogatstva i teritorije. Kosovo je jedna od najvećih pljački dvadesetog veka. Ne znam da li može da se reši onako kako smo zamislili ali plaši me da veliko popuštanje može da dovede u pitanje i narod i njegovu vlast jer svako popuštanje vodi ka tome da Zapad umesto onog koji obavi neki posao zameni nekim novim. Nadam se da naše rukovodstvo neće biti glupo i dozvoliti da bude iskorišćeno za jednokratnu upotrebu", rekao je Kusturica za portal B92.

foto: Zorana Jevtić

Upitan da li to znači da je on za podelu Kosova, Kusturica kaže da nije bitno za šta je on, već je bitno za šta su oni koji o tome odlučuju.

Kusturica je u emisiji "Razgovor sa Filipom" ponovio da su Albanci najveći profiteri.

Objasnio je da je to tako zato što od Napolona zapadna politika velikih sila favorizuje razjedinjenost jugoistočne Evrope, odnosno Slovena.

Nekada su to radile obaveštajne službe, a danas to rade vojne strukture, kaže Kusturica i podseća se jedna od, kako je rekao, najvećih američkih kasarni u Evropi nalazi na Kosovu..

To nam, kaže, govori da je ta teritorija jedna geostrateška tačka.

Podseća i da je korpus Kosovara bio privilegovan i za vreme druga Tita koji nije dozvoljavao povratak Srba na Kosovo, koji je vodio politiku za koju može da se kaže da je bila efikasna, ali je srpski narod tada izgubio značajan broj muškog življa, čime je smanjena i reproduktivna moć Srba.

foto: Nebojša Mandić

Zapitao je kako jedna kuća može da pristane da bude opljačkana, ako, kako je rekao, već može da se brani.

A na pitanje zašto neko ko je ostvaren u svom poslu ima ptrebu da podržava bilo kog političara koji je na vlasti, Kusturica kaže da je to zato što živimo u nesavršenim društvima, zato što postoje konstantna potreba da se ruše sistemi.

Uvek, kaže, postoje oni trafikanti koji misle da ovaj ne valja, pa smo postali i izvoznici otpora u raznim sistemima.

" Postali smo izoznici otpora, gde Soroš govori otvoreno o tome da je bilo fan rušiti istočnoevropske režime", objašnjava Kusturia i dodaje da tu nije u pitanju njegovo podržavanje ili nepodržavanje.

foto: Marina Lopičić

Za svoj odlazak na konvenciju SNS kaže da je bio "džentlenski gest" kojim je pokazao da je lojalan građanin Srbije i da ima užasno važan zadatak da se održi Mokra gora.

Dodaje i da Kosovo nije pitanje samo zvanične politike, već i pitanje koje on izražava na najboji način, a to je podizanje spomenika braći Sokolovih i Svetom Makariju koji je osnovao Pećku Patrijaršiju.

Mi se Pećke Patrijaršije ne možeo odreći iz regioznih i kulturoloških razloga, a on se, kaže, vezuje za kulturološke jer u jezgru relegije uvek postoji i kultura.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...