EVROPSKI KOMESAR ZA IZBEGLICE: EU nema plan za sabirne centre migranata u Srbiji

dobra vest

EVROPSKI KOMESAR ZA IZBEGLICE: EU nema plan za sabirne centre migranata u Srbiji

Društvo -

BRISEL - Evropski komesar za izbeglice Dimitris Avramopulos kaže da EU nema plan da prihvatni centri za migrante budu na teritoriji Srbije.

U intervjuu za "Politiku", na pitanje da li postoji plan da prihvatni centri budu na teritoriji naše zemlje, on odgovara: "Ne, nikako. Dozvolite mi da kažem da je region zapadnog Balkana jedan od najjacih partnera EU u rešavanju pitanje neregularne migracije. Naša saradnja do sada, politicki ali i operativno, dala je rezultate na svim nivoima. Srbija je igrala i nastavlja da igra veoma važnu ulogu u ovom nastojanju."

Navodi i da je od 2007. godine, regionu Zapadnog Balkana dodeljena podrška u vezi sa migracijama od 208,5 miliona evra.

foto: EPA

Cilj je uglavnom pružanje podrške podizanju standarda granicne kontrole; povecanje standarda u objektima za prihvat azilanata; uskladivanje standarda o procedurama azila sa standardima EU i zaštitu i pomoć migrantima i izbeglicama u regionu.

Pored toga, kada je kriza dostigla vrhunac u 2015. godini, EU je obezbedila 107,4 miliona evra za pomoc partnerima Zapadnog Balkana u suocavanju sa migracionim pritiskom u vezi sa izbeglickom krizom na istocnom Mediteranu.

"Srbija je značajan korisnik obe finansijske, ali i politicke i operativne podrške.Ja sam u redovnom kontaktu sa zamenikom premijera i ministra unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, sa kojim sam se video prošle nedelje i kome sam se zahvalio na neumornim naporima da se zajedno bavim izazovima migracije", kaže Avramopulos.

Ministarski sastanak EU-zapadnog Balkana u Tirani u oktobru biće važna prilika da se u bliskoj budućnosti gradi na našem zajednickom napretku, dodao je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track