GUŽVA NA TEHNIČKIM PREGLEDIMA: Vozači žure da ga obave do četvrtka, zbog nove cene i strogih pravila
Foto: Shutterstock

novi pravilnik

GUŽVA NA TEHNIČKIM PREGLEDIMA: Vozači žure da ga obave do četvrtka, zbog nove cene i strogih pravila

Društvo -

Novi, rigorozni Pravilnik o tehničkom pregledu vozila počinje da se primenjuje od četvrtka, 5. jula, pa su zato mnogi vozači, kojima još nije ni istekla registracija, pohrlili da to obave ovih dana po starim pravilima.

Naime, vlasnici vozila kojima ističe registracija do 4. avgusta mogu da urade tehnički pregled mesec dana ranije, pa su zato poslednjih dana primetne veće gužve ispred mnogih linija tehničkog pregleda.

foto: Profimedia

- Došao sam zbog atesta i baš je velika gužva, a tačno sam znao da će biti ovako. Meni registracija ističe tek u novembru, ali poznajem veliki broj ljudi koji su otišli i 30 dana pre isteka, jer će proces sad biti mnogo komplikovan i duže će se čekati - kaže Nemanja Pejić iz Beograda.

Ispred njega u koloni u svom automobilu sedela je sugrađanka Marija, vidno iznervirana jer u redu čeka već više od sat vremena.

- Nije u redu da čekam sat vremena, pa kako li će tek biti od 5. jula kada će tehnički pregled morati da traje 30 minuta? Slažem se da treba da se izbegnu sve malverzacije u procesu registracije, ali ovo čekanje nije realno, nema smisla. Moraju da nađu način da to ide malo brže. Ja sam došla ranije samo zato što idem sa porodicom na more prekosutra - rekla je Marija, a navodi Blic.

U jednom beogradskom auto-centru potvrđuju da danas imaju više posla nego uobičajeno.

- Sigurno imamo za 20 odsto više klijenata nego inače, a verujem da je tako i na svim tehničkim pregledima širom zemlje. Većina građana žuri da sve završi po starom pravilniku, a ima i onih koji idu na godišnji odmor, pa im je zato hitno da to obave. Od četvrtka očekujemo još veće gužve pošto će po novom pravilniku tehnički pregled za putnička vozila trajati minimum pola sata, a za teretna 45 minuta. Kako bismo izbegli kolone vozila, verovatno ćemo organizovati tehnički pregled na zakazivanje - ističu u ovom auto-centru.

foto: Nebojša Mandić

U dugačkoj koloni ispred auto-servisa svoj red čekala je i sugrađanka Bojana, ali u službenom automobilu. Nju je na pregled poslala firma, a o porodičnim kolima, kaže, brine muž koji je taksista.

- On je vrlo odgovoran što se toga tiče, ali znam po njegovim kolegama da ih baš briga u kakvim automobilima rade. Zato treba da se uvede nešto ovako rigorozno, a ne da imamo krševe od automobila u saobraćaju, pa se posle pitamo odakle toliko saobraćajki - kaže ona, dodajući da ne zna kako će registrovanje izgledati od kad nova pravila stupe na snagu, budući da se već sad ovoliko čeka.

"Ne gubi se mesec dana, ako dođete ranije"

Kako bi izbegli velike gužve, načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov savetuje građane da izvrše kontrolu tehničke ispravnosti svog automobila u roku od mesec dana pre isteka registracione nalepnice.

- Mnogi smatraju da će ako dođu na tehnički pregled pre isteka registracije izgubiti dane prethodne registracione nalepnice, a to nije tačno - kaže Arsov.

Recimo, kako objašnjava, ukoliko izvrše tehnički pregled 30 dana pre isteka registracije i prođu kontrolu, dobijaju novu registracionu nalepnicu sa istim datumom isteka kao za prethodnu ispravu.

- Samo što će im, naravno, ta nalepnica važiti do tog datuma sledeće godine. Dakle, na taj način vlasnici vozila ništa ne gube, samo izbegavaju čekanje i gužve – savetuje Arsov i preporučuje građanima da prvo idu kod automehaničara, a onda zakažu tehnički pregled.

Zakazali još prošle nedelje

I Nišlije koriste poslednji čas da obaveze tehničkog pregleda automobila završe po starom. Iako u pojedinim agencijama u Nišu navode da se sve odvija uobičajenim tempom, drugi pak tvrde da ima gužvi.

- Prebukirani smo, ima gužvi svakodnevno - poručuju iz autokuće koja pruža usluge tehničkog pregleda i registracije vozila.

Pojedine Nišlije svoj red za tehnički pregled zakazali su ranije.

- Još pre nedelju dana zakazao sam svoj termin za tehnički pregled. Ne verujem da će i kasnije biti problema kada se promeni zakon, ali bolje je da to obavim po starom barem ću biti miran narednih godinu dana - kaže Nišlija Dušan Vasić.

Cena pregleda od 2.200 do 4.000 dinara

MUP je predložio da cena tehničkog pregleda bude jedinstvena ka kupcu bez obzira na to da li je neki tehnički pregled u PDV-u ili ne. Pre tom predlogu, najniža cena pregleda trebalo bi da bude 2.000 dinara, a najviša oko 4.000 dinara za putnička vozila.

Dužina trajanja pregleda po vrsti vozila u minutima:

motocikl, tricikl 15 traktor 20 putnički automobil, kombi (do 3,5 tone najveće dozvoljene mase) 30 vozila sa hidrauličnim mehanizmom uređaja za zaustavljanje čija je najveća dozvoljena masa veća od 3,5 tone 35 vozila preko 3,5 tone najveće dozvoljene mase sa pneumatičnim mehanizmom uređaja za zaustavljanje 45

Neispravnosti koje će naročito neće tolerisati na tehničkom pregledu po novom pravilniku:

neispravni uređaj za zaustavljanje neispravni uređaj za upravljanje dubinska korozija oštećeni pneumatici ili pneumatici kod kojih je dubina gazećeg sloja manja od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama neispravni svetlosno-signalni uređaji oštećena ili nečitljiva identifikaciona oznaka

(Kurir.rs/Blic, M.T., I.A., J.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track