PLANTAŽA IZVOR SMRTONOSNE BAKTERIJE KOJA UBIJA PO EVROPI OTKRIVENA PORED SRBIJE: Umrlo devetoro, ovo su simptomi!
Foto: Shutterstock

OPASNO

PLANTAŽA IZVOR SMRTONOSNE BAKTERIJE KOJA UBIJA PO EVROPI OTKRIVENA PORED SRBIJE: Umrlo devetoro, ovo su simptomi!

Društvo -

Smrznuti kukuruz šećerac nosi smrtonosnu bakteriju, koja je najverovatnije urzok smrti čak devetoro u Evropi!

Testovi su pokazali da je povrće krivac za veliki broj slučajeva zaraze izazvane baketerijom listerija.

Britanska agencija za standarde hrane apelovala je da se svako smrznuto povrće kuva pre upotrebe, čak i ako se koristi za smuti ili sos.

Čak 47 slučajeva listerije otrkiveno je u Austriji, Danskoj, Finskoj i Švedskoj, a devetoro je preminulo.

Smrznuti spanać i zelena boranija takođe sadrže istu bakteriju kojom je zaraženo dvoje, upozorava EFSA (Evropska agencija za bezbednost hrane).

foto: profimedia

Smatra se da je plantaža sa hladnjačom u Mađarskoj izvor zaraze koja je zahvatila čitavu Evropu. Mađarski zvaničnici su naredili hitno povlačenje svog srmznutog povrća tog proizvođača.

Većina ljudi koji dobiju ovu infekciju, uzrokovanu listerijom imaće blaže simptome poput povraćanja i dijareje. Međutim, ozbiljne komplikacije se mogu javiti kod osoba sa oslabljenim imunitetom, beba, starijih osoba i trudnica.

Doktorka Kejti Grant navodi da je najbolji način da se spreči listerija jeste pranje i obrada hrane.

"Podsećamo ljude da je većina smrznutog povrća, uključujući i kukuruz šećerac, neophodno skuvati pre jela, bez obzira na to da li ih dodajemo u salate, smuti ili neke soseve", dodaje ona.

Listerija u mesu

Podsetimo, kako je Kurir objavio u decembru 2017. godine Rusko ministarstvo poljoprivrede pronašlo je opasnu bakteriju listeriju u barenoj i dimljenoj slanini, kao i u smrznutoj svinjskoj masti kod tri izvoznika iz Srbije, dok je četvrti srpski proizvođač poslao u Rusiju sir trapist u kom je pronađen štetan aditiv natamicin (E235).

foto: Shutterstock

Ovo su potvrdila dokumenta ruske državne veterinarske uprave do kojih je Kurir došao. Osim informacija da je tim firmama privremeno zabranjen izvoz u Rusiju ili su im uvedene pojačane laboratorijske kontrole, nema zvaničnih podataka o tome šta se zapravo desilo za zaraženim namirnicama - da li su uništene ili vraćene u Srbiju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track