JOŠ 9 MESECI ZA ZAMENU ORUŽNIH LISTOVA: Nova dozvola za pištolj koštaće i do 100 evra
Foto: Kurir, Ilustracija

ZAKON

JOŠ 9 MESECI ZA ZAMENU ORUŽNIH LISTOVA: Nova dozvola za pištolj koštaće i do 100 evra

Društvo -

Građanima koji imaju vatreno oružje ostalo je još devet meseci da stare oružne listove zamene novim biometrijskim ispravama, za koje će morati da izdvoje i do 100 evra.

Naime, izdavanje novog oružnog lista košta 1.500 dinara, ali to nije jedini trošak koji će građani snositi u ovoj proceduri zamene oružnih dokumenata. Oni koji poseduju oružje sa olučenim cevima - pištolje, revolvere ili karabine - moraće da uplate i republičku taksu od 5.360 dinara. Pored toga, potrebno je dostaviti i lekarsko uverenje koje se, u zavisnosti od ustanove, plaća od 3.000 do 6.000 dinara.

Duško Ilić, generalni sekretar Nacionalne asocijacije za oružje, ocenjuje da je zamena oružne dokumentacije "skup i ne baš potreban posao".

- Treba pozvati građane da srede papirologiju oko oružja, jer se gubi dosta vremena. Nekima je potrebno tri do četiri dana da zamene stari list za novi. Za penzionera sa penzijom od 25.000 dinara mnogo je da izdvoji pola penzije da bi regulisao papire za oružje. Iako je do sada posedovao i plaćao porez na pištolj, on će sada, umesto da uradi zamenu papira, pištolj predati policiji bez nadoknade jer mnogi neće imati da plate. Mislim da to nije fer prema građanima - rekao je Ilić za Kurir.

U jednoj beogradskoj streljani kažu da su nove oružne isprave skupe i da većina građana to ne može da priušti.

- Potpuno je u redu što se ljudima traži lekarsko uverenje. Međutim, svi ovi troškovi zamene starih oružnih listova za nove su skupi. Ljudi nemaju novca da plate, pa neretko vraćaju oružje u policijske stanice - rekli su iz streljane.

Šta je sve potrebno platiti

- 1.500 dinara - novi oružni list - 5.360 dinara - taksa za oružje sa olučenim cevima - 3.000 do 6.000 dinara - lekarsko uverenje

(Kurir.rs/D.S./Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track