COKA I DALJE TUGUJE U ZOO-VRTU! Evo šta se dešava sa vučicom sa Mirijeva
Foto: Vladimir Šporčić

ČEKA VLASNIKE

COKA I DALJE TUGUJE U ZOO-VRTU! Evo šta se dešava sa vučicom sa Mirijeva

Društvo -

Pitanje da li je Coka vuk ili pas već skoro dva meseca, otkad je uhvaćena u Mirijevu i smeštena u Beogradski zoološki vrt, okupira pažnju Beograđana i izaziva brojne polemike, a po svemu sudeći ostaće bez odgovora.

Pored Coke, vlasnici će, po okončanju suđenja, biti oduzeta i još četiri mešanca vuka.

Očajna vlasnica dvogodišnje Čokolade kojoj tepaju Coka priča da redovno odlazi sa ćerkom u Zoo vrt kako bi je videla bar na kratko, nada se da će se možda nekada vratiti kući i čeka...

- Odlazimo u Zoo vrt i vidim da se Coka zaželela moje ćerke, dok mene gleda kao da sam je strpala u zatvor. Sede tako jedna sa jedne strane kaveza, druga sa druge i maze se... Coka uvek bude tužna kada moramo da krenemo, gotovo da nam ne dozvoljava da odemo. Institucije prebacuju lopticu, te svakako ne rade za dobrobit životinje, dok nama preostaje samo da čekamo - priča potištena V. S.

foto: Kurir

Sve je krenulo kada je pre više od mesec dana u beogradskom naselju Mirijevo ekipa "Veterine Beograd" uhvatila životinju za koju se isprva mislilo da je vuk. Potom je Coki izvađena krv zbog DNK analize da bi se utvrdilo da li je vuk ili pas i, čini se, na tome je ostalo.

Ko je nadležan za Coku?

Dok vlasnica V.T. iz Medakovića, odakle je Coka "pobegla iz boksa na kojem su propale šakre", tvrdi da je u pitanju mešavina vučice i češkog vučjeg psa, institucije prebacuju odgovornost sa jednih na druge.

Sa jedne strane, iz Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objašnjavaju da "nemaju ovlašćenja da deluju dok se ne utvrdi da li je u pitanju vuk ili pas", te da će delovati ako rezultati pokažu da je Coka pas. Sa druge strane, iz Ministarstva zaštite životne sredine kažu da je "po nadležnosti postupala Republička veterinarska inspekcija", kao i da ne znaju ništa o DNK testu.

foto: Privatna Arhiva

"Veterina Beograd" svoj posao je završila onog momenta kada je životinju uhvatila u Mirijevu i predala Beogradskom zoološkom vrtu.

Ostaje nepoznato ko je zapravo vršio DNK testiranje, te gde će na kraju završiti životinja koja je izazvala toliku pažnju.

Oduzeta još četiri mešanca vuka

Veterinarska inspekcija je nedavno sa Inspekcijom za zaštitu životne sredine obavila inspekcijski nadzor u dvorištu Cokine vlasnice. Tada su ustanovili, potvrđuje nam V. S., da se na toj lokaciji nalaze četiri hibrida kanadskog vuka-vučice i domaćeg psa nemačkog ovčara. Ona ne spori da, osim pasa, u svom domu ima i četiri mešanca vuka, te objašnjava da bi "nabavila dozvolu da je znala da je zabranjeno" držati te životinje u svom domu.

foto: Vladimir Šporčić

- Oduzeli su ih, ali su kod mene do suđenja koje ne znam kada će biti. Najpre sam dobila na poklon od Beogradskog zoološkog vrta vučicu Bebanu, Cokinu babu, još 1996. godine. Dakle, nisam ukrala ili otela već dobila od državne ustanove. Ako je sada zabranjeno, tako je bilo i pre više od 20 godina. Zašto mi to niko nije rekao? Da sam znala da nije dozvoljeno, nabavila bih sve potrebne isprave - zaključuje V.S.

Ona priča da životinje u njenom dvorištu "imaju bolje uslove nego u Zoo vrtu" i da je "sve napravljeno da žive i uživaju".

- Sve je ograđeno, pušteni su i van boksova u kojima imaju i kućice. Bolje žive nego u Zoo vrtu. Ako je u pitanju ugrožena vrsta, kako tvrde stručnjaci, trebalo bi da mi daju nagradu jer ih držim kao malo vode na dlanu, a ne da mi ih oduzimaju. U svetu se ovo ceni, ovakve vlasnike finansira država, prave se filmovi, pišu priče... Za Coku su, primera radi, mislili da je trudna, a u stvari je debela, jer kod mene imaju hranu u izobilju i fenomenalne uslove - zaključuje Cokina vlasnica.

(Kurir.rs/Espreso)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track