Najnovije vesti

SNP OŠTRA U OSUDI NASILJA NAD AMFILOHIJEM: Brutalno kršenje slobode veroispovesti, niko nema pravo da zabrani Božju službu
Foto: Vijesti.me/Miloš Rudović

Reagovanje na napad na mitropolita crnogorsko primorskog

SNP OŠTRA U OSUDI NASILJA NAD AMFILOHIJEM: Brutalno kršenje slobode veroispovesti, niko nema pravo da zabrani Božju službu

Društvo

Nikada se u Crnoj Gori, ni u Ulcinju, nije desilo da pripadnici jedne vere fizički onemogućavaju verske obrede pripadnicima druge vere, kao što se to juče desilo u Ulcinju, starom gradu Svaču, na temeljima crkve Svetog Jovana, saopšteno je danas iz Socijalističke narodne partije Crne Gore (SNP).

foto: Printsscreen

"Najoštrije osuđujemo brutalno kršenje slobode veroispovjesti od strane grupice lokalnog stanovništva prema mitropolitu Amfilohiju, sveštenstvu i vernom narodu. Ovaj događaj treba da zabrine sve ljude dobre volje u Crnoj Gori jer niko nema pravo da zabrani božiju službu. Posebno brinu, na činjenicama neutemeljene i zapaljive izjave zvaničnika ulcinjske opštine, koji komentarišu i svojataju nešto što im ni po jednom istorijskom izvoru ne pripada. Ne želimo da verujemo da su se ostvarile pretpostavke onih koji su govorili da će neprisustvo pravoslavnih, opozicionih odbornika u lokalnom parlamentu, otvoriti proces diskriminacije ovog življa u Ulcinju. Nije li ovaj događaj podsticaj pripadnicima druge konfesije za proces nipodaštavanja najstarije i najpoštovanije institucije u Crnoj Gori - Mitropolije crnogorsko-primorske", navodi se u saopštenju SNP, a prenose crnogorske Vijesti.

Iz te partije su dodali da su se uvek zalagali za poštovanje ljudskih prava i posebno slobode veroispovesti, pa pitaju državne organe - zar nisu bili dužni da obezbede mirno održavanje liturgije, bez pritisaka od bilo koga.

"Posebno boli činjenica da je u onemogućavanju održavanja svete liturgije na Svaču, učestvovao i član "Koalicije za 21. vek", potpredsednik opštinskog odbora jedne od članica ove koalicije iz Ulcinja Nevzud Šaptafa. Pitamo se, na kraju, da li će se čelni ljudi ove koalicije ograditi od ovakvog čina i da li podržavaju ovakve aktivnosti njihovog istaknutog funkcionera iz Ulcinja", zaključuje se u saopštenju SNP.

(Kurir.rs/vijesti.me/Foto: vijesti.me/Miloš Rudović)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...