Republički geodetski zavod: Rezultati unapređenja zemljišne adminstracije pred Svetskom bankom
Foto: Republički Geodetski Zavod

predstavnica svetske banke u srbiji

Republički geodetski zavod: Rezultati unapređenja zemljišne adminstracije pred Svetskom bankom

Društvo -

BEOGRAD - Direktorka za strateške i operativne poslove u Svetskoj banci Ana Velenstain posetila je danas Republički geodetski zavod (RGZ), gde se upoznala sa rezultatima projekta "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji", koji se realizuje uz podršku te međunarodne finansijske institucije.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković, sa najbližim saradnicima, predstavio je gošći iz Svetske banke i ostvarenja u realizaciji projekta "Unapređenje adresnog registra" koji finansijski podržava Vlada Srbije.

foto: Foto: Republički geodetski zavod

Inženjeri RGZ-a predstavili su, kako je saopšteno iz Zavoda, rezultate u oblasti uspostavljanja najsavremenije digitalne platforme Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka. Oni su pokazali primere neverovatne uštede vremena prilikom prikupljanja podataka o parcelama u oblastima u kojima su planirani veliki infrastrukturni projekti.

Prezentovane su i mogućnosti za primenu platforme u povećanju bezbednosti dece u saobraćaju, kao i u primeni satelitskih i ortofoto snimaka u postupku praćenja toka ozakonjenja nelegalno izgrađenih objekata.

Ana Velenstain je jedna od ključnih članova visokog menadžerskog tima Svetske banke u oblasti društvenih, urbanih i ruralnih mogućnosti promena u globalnoj praksi.

U Srbiju je došla kako bi se upoznala sa ostvarenim rezultatima Republičkog geodetskog zavoda u realizaciji projekta "Unapređenje zemljišne administracije“, kao i sa sprovedenim reformama u oblasti zakonodavstva i uspostavljanja tzv. jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, a od nedavno, i za upis u katastar nepokretnosti i podnošenje poreskih prijava.

U Svetskoj banci, Ana Velenstain odgovorna je za oblasti kao što su smanjenje rizika od nepogoda, urbana obnova i geoprostorne tehnologije. Jedna od glavnih oblasti njenog delovanja je dizajniranje i finansiranje investicija za primenu reformi u oblasti zakonodavstva kako bi se smanjile stope siromaštva u zemljama u razvoju i unapredio stepen jednakosti.

Velenstain je pokazala posebno interesovanje za teme koje su prezentovane, jer je jedan od ciljeva njene posete da prikupi pozitivna iskustva i upozna se sa dobrim rezultatima RGZ-a koje bi bilo moguće primeniti u drugim zemljama, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Republički geodetski zavod)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track