Najnovije vesti

TESLINA ŠOKANTNA LJUBAVNA PRIČA! BIO JE NEŽENJA, ALI OVA SRPSKA LEPOTICA TREBALO JE DA MU BUDE SUĐENA: Laza je svoju Lenku terao u njegov zagrljaj! Plan je bio da srpski genije bude zet Dunđerskog!
Foto: Profimedia, Printscreen Facebook, Wikipedia

Povodom godišnjice rođenja velikog srpskog naučnika i genija

TESLINA ŠOKANTNA LJUBAVNA PRIČA! BIO JE NEŽENJA, ALI OVA SRPSKA LEPOTICA TREBALO JE DA MU BUDE SUĐENA: Laza je svoju Lenku terao u njegov zagrljaj! Plan je bio da srpski genije bude zet Dunđerskog!

Društvo

BEOGRAD - Ja sam se odavno venčao s naukom, govorio je Nikola Tesla, veliki srpski naučnik i genije čije je naučno zaveštanje danas svetska baština.

Nije nepoznato da je Nikola odlučio da ostane neženja, a u intervjuu za američki list Galvaston dejli njuz objasnio je ono što je mnoge tog vremena zanimalo, a to je zašto i kako je odlučio da zauvek ostane neženja.

U izdanju lista od 24. avgusta 1924. godine, Tesla je govorio generalno o ženama, o tome kako su one superiornije, kao i da postaju jače od muškaraca i fizički i mentalno. Polako i, nastavio je Tesla, prezumiraju njihovo mesto.

foto: Profimedia

"Uvek sam mislio da žena poseduje one delikatne kvalitete uma i duše koji su je po tom pogledu učinili superiornom u odnosu na muškarca. Stavljao sam je na uzvišeni pijedestal, figurativno govoreći, i po nekim nesumnjivo važnim svojstvima smatrao znatno višom od muškarca. Obožavao sam stopala stvorenja koje sam uzdigao na tu visinu i, kao svaki pravi obožavatelj, osećam se nedostojnim predmeta tog obožavanja”, ovako je govorio Tesla. Međutim, dalje je rekao: "Sada je nežna žena blagog glasa kakvu sam obožavao praktično nestala". "Na njeno mesto je došla žena koja misli da je njen glavni uspeh u životu da se što više izjednači s muškarcem - odevanjem, glasom i postupcima, u sportovima i dostignućima svake vrste", naveo je Tesla.

Govoreći o tome da žene postaju jače od muškaraca, dodao je i da je svet iskusio mnoge tragedije, ali da je po njegovom mišljenju najveća od svih "sadašnje ekonomsko stanje, u kojem se žene nadmeću sa muškarcima". U mnogim slučajevima, nastavio je, one zaista i u spevaju u tome i zauzimaju njihova mesta u raznim profesijama i industriji. "Ova rastuća tendencija žena da bace muškost u zapećak predstavlja znak propadanja civilizacije", ukazao je. 

Prema njegovim rečima, sva velika dostignuća muškarca do sada bila su nadahnuta njegovom ljubavlju i posvećenošću ženi. "Muškarac je bio nadahnut za velike stvari jer je neka žena verovala u njega, jer je želeo da zasluži njeno divljenje i poštovanje. Zato se borio za nju i stalno iznova rizikovao svoj život", rekao je tada Tesla i dodao da je sama žena zapravo žrtva jer u njenom životu nema zadovoljstva.

A svega toga nema, poručio je, jer žena misli da je žrtva, a ne pobednik. Smatra i da je žena mnogo ambicioznija neretko i preko svojih sposobnosti.

Teslino prijateljstvo s Lazom Kostićem

Tesla je radni vek proveo u Americi, ali je održavao čvrste veze sa srpskim intelektualcima. Laza Kostić bio je jedan od njih. U dokumentarcu o Kostiću, pominje se ukratko i da je njegova želja bila da ga oženi Lenkom Dunđerski, najlepšom i najbogatijom devojkom tog vremena.

Pojedini izvori govore da je zapravo Laza Kostić bio zaljubljen u Lenku, a da je hteo da je otera Tesli zagrljaj kako bi je, zbog njihove zabranjene ljubavi, zauvek udaljio od sebe. Izvori navode da su se Laza Kostić i Nikola Tesla jedno vreme dopisivali na temu njegove ženidbe Lenkom, a o tome su razgovarali i pri jednom susretu u Pešti.

Ipak, Tesla je odbio ženidbu i poručio Kostiću da "sveća ne može da gori na dva kraja", te da se on odavno venčao sa naukom. Inače, 10. jula obeleženo je 162 godine od Teslinog rođenja, naučnika i inovatora o kojem se i danas vodi rasprava čiji je on zapravo naučnik - srpski ili hrvatski. Svetski, svakako jeste.

(Kurir.rs/B92/Foto: Profimedia/Foto: Wikipedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...