VRATIĆE VAS SA GRANICE AKO STE POVELI LJUBIMCA A NEMATE OVU POTVRDU: Procedura za njeno dobijanje traje skoro 5 meseci!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

pasoš za psa i mačku nije dovoljan

VRATIĆE VAS SA GRANICE AKO STE POVELI LJUBIMCA A NEMATE OVU POTVRDU: Procedura za njeno dobijanje traje skoro 5 meseci!

Društvo -

Mnogi vlasnici ljubimaca žive u zabludi da je dovoljno da psa ili mačku vakcinišu, sterilišu, spakuju kofere, nabace osmeh i krenu na letovanje.

Međutim, često se zaboravlja da postoje duge procedure zbog kojih, ako se ne ispune, mogu biti vraćeni sa granice.

Osim toga, posebno je rigorozna kontrola na nekim od ominljenih destinacija domaćih turista poput Hrvatske i Italije.

Ako ste se odlučili da otputujete sa ljubimcem na letovanje, postoje zlatna pravila kojih bi se trebalo pridržaviti i procedure koje bi trebalo obaviti pre samog odlaska na put.

Domaći zakoni nalažu da svi psi i mačke stariji od 90 dana budu vakcinisani i čipovani protiv smrtonosnih i zaraznih bolesti kao što je zoonoza i besnilo.

Međutim, doktor veterinarske medicine Ivan Nestorović objašnjava da to nije dovoljno, te da u većini zemalja sveta nije dozvoljen ulazak psa bez potvrde o visini titra antitela na virus besnila.

foto: Dado Đilas

"Kada se pas vakciniše i čipuje, što se radi u isto vreme, vlasnik dobija takozvani pasoš za psa koji, pak, nije garant da će pas moći da se uvede u određene strane zemlje. To posebno važi za aktuelne destinacije poput Hrvatske i Italije, ali isto može da se desi i prilikom putovanja u Rusiju", kaže Nestorović.

Kako dodaje, granični veterinarski inspektori na granici sa Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom su daleko tolerantniji po ovom pitanju.

Procedura od četiri i po meseca

Sama procedura, iako ne deluje previše komplikovano, oduzima čak četiri i po meseca, tako da ako ste uskoro planirali da krenete sa ljubimcem na putovanje bolje odmah odustanite ili se bar pripremite za sledeći put.

Cela procedura izlgeda ovako:

"Potvrdu o titru možete dobiti 30 dana nakon vakcinacije psa. Dakle, veterinarska ambulanta izvadi krv psu i šalje serum u jedinu referentnu loboratoriju u Srbiji, a to je Pasterov zavod u Novom Sadu. Zavod u roku od 15 dana odredi nivo antitela i ako je on u odgovarajućem opsegu, podatke šalje nadležnoj veterinarskoj inspekciji. Inspekcija, potom, u roku od 90 dana izdaje potvrdu, što znači da ukupan vremenski period od vakcinacije do dobijanja potvrde traje četiri i po meseca. Uz to, obavezno je i uverenje o zdravstvenom stanju životinje koje takođe izdaje veterinarska inspekcija, a koje često traže granični inspektori", objašnjava Ivan Nestorović i dodaje da ista pravila važe i za mačke.

Hrana samo u originalnom pakovanju

Jedna od bitnih stavki svakako je hrana, ali i način na koji prevozite psa.

"Hranu za psa ili mačku možete uneti u drugu zemlju samo ako je u originalnom pakovanju, odnosno nikako ne možete uneti granule koju ste, recimo, kupili na meru", kaže veterinar Ivan Nestorović.

Što se samog putovanja tiče, kao što želite da vama bude udobna vožnja, posebno ako putujete automobilom, svakako morate misliti i na kućnog ljubimca.

"Nikako ne bi trebalo ostavljati psa u automobilu dok pravite pauzu od dugog putovanja, posebno ako je napolju visoka temperatura vazduha. Naravno, automobil bi trebalo da bude klimatizovan i nikako ne bi trebalo ljubimca transportovati u gepeku", kaže veterinar Ivan Nestorović.

Kurir.rs/Blic/S. Luković/Foto: Shutterstock, Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track