POSLANIK MIRKO ČIKIRIZ NUDI REŠENJE ZA SRPSKE SELJAKE: Pokrenućemo inicijativu da se izmeni Zakon o radu
Foto: Mirko Čikiriz

VELIKI PROBLEM

POSLANIK MIRKO ČIKIRIZ NUDI REŠENJE ZA SRPSKE SELJAKE: Pokrenućemo inicijativu da se izmeni Zakon o radu

Društvo -

Mirko Čikiriz, narodni poslanik iz Kragujevca predlaže rešenje jednog od gorućih problema srpskih seljaka.

Ukoliko u srpskim selima meštani žele da angažuju čobane, i da im plaćaju doprinose, to po sadašnjim zakonskim propisima nije moguće, iako su takva rešenja normalna u zemljama EU, i na drugim kontinetnima, posebno u Australiji. Štaviše, u preko 300 hiljada seoskih domaćinstava u Srbiji, mnoga od njih su napuštena i takozvana „staračka domaćinstva“ prinuđeni su da pomoćne radnike angažuju, praktično, „na crno“.

-Hteo sam da zaposlim pomoćnog radnika da mu plaćam doprinose i penzijsko i invalidsko osiguranje da bi mi pomagao u održavanju porodičnog imanja. Međutim, posle dugog istraživanja i raspitivanja saznao sam da to po sadašnjim zakonima nije moguće. Jedino legitimno rešenje jeste da mu poklonim deo zemlje, registrujem gazdinstvo i tako zakonski platim doprinose-kaže Miloš Mitrović, ugledni kragujevački privrednik. koji u rodnom Petropolju, podno Gledićkih planina održava nekoliko hektara imanja, održava i obnavlja voćnjake. Prema njegovim rečima, poznaje bar još 20 ljudi iz svog kraja koji bi legitimnim putem zaposlili pomoćne radnike, a postoje i dosta mladih koji su zainteresovani za ovaj posao.

-Plata im je veća nego u fabrici, nemaju šefa, u prirodi su. Moja deca su u Italiji gde imaju svoje firme, i jednostavno mi je potrebna pomoć jer dok sam živ neću dozvoliti da imanje zaraste u korov. I decu sam tako vaspitavao-kaže Mitrović.

I narodni poslanik Mirko Čikiriz, državni sekretar u Ministarstvu pravde slaže se da je ovo veliki problem, jer sadašnji zakonski propisi ne prepoznaju mesto „pomoćnog radnika na seoskim gazdinstvima“.

-U Narodnoj skupštini pokrenućemo inicijativu da se sadašnji Zakon o radu promeni u tom delu. Problem je lako rešiv, a njegovo rešenje ima i dugoročnu dobrobit po srpsko selo. Logično je da svi oni koji budu angažovani kao pomoćni radnici uvide prednosti života na selu, gde poslednjih godina se sve bolje živi-kaže Čikiriz, inače ugledni pravnik.

(Kurir.rs/D.Ilić foto: Kurir/M.Mitrović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track