POLJOPRIVREDNICI KASNE SA ŽETVOM: Poplave uništile pšenicu!
Foto: Shutterstock

VIŠA SILA

POLJOPRIVREDNICI KASNE SA ŽETVOM: Poplave uništile pšenicu!

Društvo -

Poplave koje su zadesile Srbiju prethodnih nedelja, naročito Pomoravlje i Šumadiju, onemogućili su poljoprivrednicima da na vreme počnu sa žetvom pšenice. Upravo zbog kašnjenja, došlo je do pada kvaliteta i cene pšenice na tržištu.

Milan Damljanović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Čačak kaže da su se svi nadali da će ove godine rod biti odličan.

- Zbog poplava smo zakasnili sa žetvom i to je dovelo do pada kvaliteta žita koje je bilo fenomenalno. Na nekim parcelama su se ovih dana stvorili uslovi za žetvu, ali sada dolazi do osipanja zrna iz klasa, pa je prinos znatno smanjen. Dok se ne završi žetva, ne možemo da znamo o kolikom gubitku je reč. Trenutno jedan kilogram pšenice košta od 10 do 12 dinara, a da nije bilo ovog pada kvaliteta, realna cena bi bila 16 dinara - kaže Damljanović. On dodaje da je grad takođe izazvao velike probleme, posebno voćarima iz čačanskog, ariljskog i gornjomilanovačkog kraja.

foto: Shutterstock

Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da svako ko ima velike zasade treba da osigura svoj plod. - Poljoprivrednici bi uvek trebalo da se plaše rizika od stvari koje nisu u njihovoj kontroli. Kao što su vremenske nepogode. Ja lično nemam mnogo razumevanja za ljude koji neće da osiguraju svoju imovinu - kaže Stevanović.

Ne trpe sušu Povrću pogodovale kiše Za razliku od pšenice, kojoj je mnogo vlažnog vremena nanelo samo štetu, povrću je kišno vreme pogodovalo. - Krompir je odličan. Luk, paradajz, šargarepa, kukuruz, suncokret... to su sve kulture kojima odgovara dosta kiše. A sada je palo i 200 litara po metru kvadratnom. Ove kulture ne vole sušu i dobro im je došla kiša - kaže Milan Damljanović.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track