Najnovije vesti

MEDICINSKO ČUDO U KRUŠEVCU: Ženi uklonjen tumor TEŽINE DETETA, pet godina rastao, a ona je primetila samo jednu promenu!
Foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

strašan sliučaj!

MEDICINSKO ČUDO U KRUŠEVCU: Ženi uklonjen tumor TEŽINE DETETA, pet godina rastao, a ona je primetila samo jednu promenu!

Društvo

Na Ginekološko-akušerskom odeljenju kruševačke Opšte bolnice, šestočlani tim lekara uklonio je tumor jajnika težak čak 30 kilograma. U Kruševcu nije zabeležen takav slučaj, a retkost je i u znatno većim zdravstvenim centrima.

Mogućnost da bude operisana u nekom od Kliničkih centara, pacijentkinja stara 63 godine iz okoline Aleksandrovca je odbila, ukazavši poverenje kruševačkim ginekolozima koji su zahvat obavili u rekordnom roku.

- To je uigran tim. Tim koji radi te složene operacije. Trajalo je 50 minuta. Uz pomoć koleginice dr Dejane, uz pomoć dr Uroša, dr Čede Pejčića koji je anesteziolog, anestetičarke Marine i naše instrumentarke Tanje Petrović - objašnjava dr Slavica Vukanić, spec. ginekolog akušer za RTS.

Da je promena na jajniku neobično velika i da će zahvat biti složen, lekari su očekivali, ali ne i to da će tumor biti benigni i težiti čak 30 kilograma.

- Jako smo bili začuđeni, uplašeni, iznenađeni, jer nikada nismo videli tako nešto. To je bila formacija bledoružičaste boje, koja je bila sa izraženom vaskularnom šarom, dosezala do grudne kosti. Napred slobodna, pozadi u priraslicama. Sve smo mi to lepo oslobodili. Postoperativno takođe se gospođa lepo oporavila, peti dan je otišla kući, sedmi dan je došla na kontrolu i sve je bilo onako kao što se samo može poželeti“, dodaje dr Slavica Vukanić.

Da bi tumor dostigao 30 kilogramna, procenjuje se da mu je bilo potrebno oko pet godina. Kod malignih promena taj rok je često kraći.

- Za jajnik je potrebno relativno možda kratko vreme da bi se on razvio, do godinu dana, ili nešto malo više. Dok na primer, malignom obolenju grlića je potreban neki period od pet do sedam godina da bi to neko minimalno oboljenje prešlo u zloćudno - ističe dr Blagoje Milovanović, načelnik GAO Opšte bolnice „Kruševac“.

Lekari podsećaju da šanse za izlečenje velike ako se reaguje na vreme, zato se, bar jednom godišnje, svakoj ženi savetuje preventivni ginekološki pregled.

Pacijentkinja je ispričala i da nije osećala nikakve tegobe, osim da je u poslednje vreme imala problem da ustane iz čučnja.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...