TAJNA GROBA OCA TADEJA: Svi su čuli za "Kakve su ti misli, takav ti je život", evo kakve moći skriva mesto gde je starac sahranjen
Foto: Luka Šarac

Vitovnica

TAJNA GROBA OCA TADEJA: Svi su čuli za "Kakve su ti misli, takav ti je život", evo kakve moći skriva mesto gde je starac sahranjen

Društvo -

Otac Tadej još za života stekao je glas pouzdanog proroka, prozvan je „dalekovidac“ i „jasnovidac“, i iscelitelja, a njegov grob danas se smatra čudotvornim

Pre pet godina na sajtu Jutjub objavljeno je svedočanstvo o jedinstvenom događaju. Naime, uoči Uskrsa 2013. godine, portret prislonjen uz nadgrobni spomenik nekadašnjeg igumana manastira Vitovnica, oca Tadeja, proplakao je! Prema svedočenjima vernika koji su se tada zatekli u porti manastirske crkve, suze su „širile rajski miomiris“, a oni koji su ovom činu prisustvovali, osetili su „neverovatnu blagost“.

Manastir Vitovnica, zadužbina kralja Milutina, osnovan je krajem trinaestog veka. Podignut je u znak zahvalnosti za pobedu nad bugarskim odmetnicim tatarskog porekla Drmanom i Kudelinom, koji su godinama harali ovim krajevima. Pretpostavlja se da je tako označena i krajnja granica srpske države toga vremena.

foto: Luka Šarac

Manastir je, kao i ostale srpske svetinje, kroz istoriju trpeo razaranja i pljačke, a tek sredinom 19. veka potpuno je obnovljen. Međutim, i posle toga pretilo mu je gašenje zbog podozrenja komunističkih vlasti i malog broja monaha, ali ga je, uprkos svemu, održao arhimandrit Tadej.

Rođen 1914. u selu Vitovnica pod imenom Tomislav Štrbulović, zamonašio se 1935. godine u manastiru Gornjak. Od 1939. do 1955. godine boravio je na Kosovu, a po povratku u Braničevsku eparhiju otišao je u Gornjak i tada preuzeo duhovnu brigu i o manastiru Vitovnica, čiji će iguman docnije postati. Preminuo je 2003. godine.

Zadužbina kralja Milutina
Zadužbina kralja Milutina foto: Luka Šarac

Napisao je knjigu „Kakve su ti misli, takav ti je život“, u kojoj govori o duhovnim vrlinama, a za života je stekao glas pouzdanog proroka (prozvan je „ dalekovidac“ i „jasnovidac“), i iscelitelja. Na internetu se danas mogu naći proročanstva oca Tadeja, ali je njihova autentičnost sumnjiva - izgleda da su naknadno dopisivana zarad podupiranja nekih političkih snaga. Poznat je, takođe, i „lek za rak oca Tadeja“, ali potvrde o njegovoj efikasnosti nema.

U narodu je rašireno verovanje da su molitve na grobu oca Tadeja u dvorištu manastirske crkve u Vitovnici isceliteljske. Posebno su blagotvorne za duševno stanje.

LEKOVITA I VODA

Manastir Vitovnica nalazi se na obali istoimene rečice, a udaljen je desetak kilometara od Petrovca na Mlavi. Osim groba oca Tadeja, smatra se i da voda sa izvora Svetoga Jovana, uz manastirske zidine, ima lekovitu moć i pomaže u ozdravljenju.

(Kurir.rs/Momčilo Petrović Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track