Najnovije vesti

UDAR NA SLOBODU MEDIJA: Hoće da ukinu i novine i novinare
Foto: Damir Dervišagić

Skandal

UDAR NA SLOBODU MEDIJA: Hoće da ukinu i novine i novinare

Društvo

Suludo Advokatska komora Beograda traži kaznu zatvora za predstavnike sedme sile ako prenesu izjavu u kojoj je osoba možda prekršila pretpostavku nevinosti

Novinare i urednike koji krše pretpostavku nevinosti treba kazniti zatvorom do tri godine, inicijativa je Advokatske komore Beograda.
 

To je izazvalo pravu buru na skupu "Novinarstvo i pretpostavka nevinosti" u organizaciji Udruženja novinara Srbije i OEBS, jer se na ovaj način direktno ugrožava opstanak i slobodan rad medija!
Advokati iz beogradske komore, s Jugoslavom Tintorom na čelu, tražili su izmene Krivičnog zakona u kojima bi se, pored državnih funkcionera, drastično kažnjavali i predstavnici medija, što bi sasvim sigurno onemogućavalo slobodu izveštavanja i pravo na rad.

Ovo se odnosi i na to da će novinar biti kažnjen i ako sa konferencije za štampu prenese zvaničnu izjavu nekog državnog funkcionera u kojoj bi on navodno "kršio pretpostavku nevinosti"!

 

foto: Printscreen

Na ove sulude i zastrašujuće zahteve, koji su očigledna priprema terena za cenzuru i direktan udar na celokupnu novinarsku branšu, oštro je reagovao advokat Zdenko Tomanović.
- Nema pravne sigurnosti bez pretpostavke nevinosti, ali nema ni slobodnog građanina ako nema slobodnog novinara. Nema zdravog društva bez prava novinara da ponekad zadire i u neprikosnovena prava pojedinca. Ne može se ići u zatvor ako neko sumnja u loše pravosuđe. Novinar ima obavezu i dužnost da se bavi razotkrivanjem sumnjivih radnji - rekao je Tomanović. 

 

foto: Maja Mojsovski Rašević

Advokat Nebojša Milosavljević kaže za Kurir da ovakvi zahtevi priliče totalitarizmu, a ne demokratskom društvu.
- Bojim se da se na ovaj način navlači cenzura i da to ugrožava pravo na istinu koju imaju svi građani. Na taj način bi bili uskraćeni da znaju šta se dešava. Poštujem svoje kolege advokate, ali ne bih podelio mišljenje s njima o ovome. Tražiti kaznu zatvora za novinare koji iz novinarskog ugla žele da ukažu na društvenu pojavu, to je strašno.
 

foto: Dado Đilas


Vladimir Radomirović, UNS
Ovo je put ka cenzuri

- Taj predlog je stvarno skandalozan jer predviđa zatvorsku kaznu za novinare i urednike, koji po svim etičkim i drugim standardima rade svoj posao. Novinar bi odgovarao ako prenese verodostojnu izjavu nekog zvaničnika koja, po nečijem mišljenju, ne bi bila u skladu sa pretpostavkom nevinosti. Advokatima nije jasan kontekst slobode govora i žele da cenzurišu svaku vrstu kritike. Ovde se postavlja pitanje da li advokati žele da ispod žita rade neke stvari - kaže Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije, i dodaje da je siguran da od toga neće biti ništa.

Broj
3 godine zatvora za novinare traže advokati

 

 

Kurir.rs/Silvija Slamnig

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...