POŽELEO IM BOLJI ŽIVOT U NOVOM DOMU: Dačić podelio ključeve 40 stanova za izbeglice
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

sremska mitrovica

POŽELEO IM BOLJI ŽIVOT U NOVOM DOMU: Dačić podelio ključeve 40 stanova za izbeglice

Društvo -

U Sremskoj Mitrovici danas su svečano uručeni ključevi 40 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje im je uručio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i poželeo bolji život u novom domu.

Stanovi su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa, koji se osim u Srbiji, sprovodi u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, a čiji je cilj zbrinjavanje izbeglica.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Dačić je istakao da je veliki uspeh što su stanovi izgrađeni za godinu i po i što će krov nad glavom konačno dobiti socijalno najugroženiji izbegli sunarodnici.

On je ukazao da su za projekat stambenog zbrinjavanja najveći donatori EU i SAD, ali se zahvalio i lokalnoj samoupravi u Sremskoj Mitrovici koja je izdvojila 14,5 miliona dinara.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Dačić je podsetio da je u toku izgradnja još 200 stanova na devet lokacija i da očekuje da će uskoro biti podeljeni i ključevi tih stanova.

"Naši izbegli sunarodnici zaslužuju izvesnost i povratak dostojanstva posle više od 20 godina", naglasio je Dačić.

Kroz projekat je do sada izdato 2.000 rešenja, a stambeno pitanje rešeno je kroz gradnju stanova, kupovinu seoskih kuća i dobijanja građevinskog materijala.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar je najavio da će do kraja godine biti izdato još oko 1.000 rešenja za izbegličke porodice.

Za izbeglice iz BiH i Hrvatske kupljeno je 250 seoskih kuća, sagrađeno 120 montažnih kuća i uručeno 330 paketa građevinskog materijala.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić zahvalio je na strpljenju korisnicima koji više od 20 godina čekaju krov nad glavom.

"Hvala što ste verovali i nadam se da nismo izneverili vaša očekivanja", rekao je Cucić.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom istakao je da je Regionalni stambeni program veliki, složen projekat i da mu je drago što se u Sremskoj Mitrovici vide konkretni rezultati.

On je stanarima novih stanova poželeo sreću, jer, kako kaže, zna da su dugo čekali na trajno stambeno rešenje.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Šoder podsetio je da projekat zbrinjavanja izbeglica u četiri države traje već 11 godina i da je počeo u jesen 2007. godine.

"Mnogo toga je urađeno do sada i zadovoljni smo što vidimo napredak. Naravno, ima još mnogo toga da se uradi", rekao je Šoder.

U ime izbeglica iz BiH i Hrvatske donatorima se zahvalio Milivoje Milaković koji je iz Slavonije izbegao 1991. godine.

On je rekao da će, posle 27 godina izbegličkog života, stanovanja u izbegličkom kampu i iznajmljenim stanovima, od danas konačno imati krov nad glavom.

Ključeve od stana danas je dobila i Jovana Vujko koja je sa roditeljima izbegla iz Knina, iz Hrvatske, i u Sremsku Mitrovicu došla kada joj je bilo 12 godina.

"Ovo je poseban dan za mene i mog sina. Srećni smo i zadovoljni što nam je konačno rešeno stambeno pitanje", rekla je Vujko za Tanjug i dodala da se sin posebno raduje što će imati svoju sobu.

Ona je dobila stan od 42 kvadrata, a prethodno je živela u iznajmljenoj garsonjeri.

Uručenju ključeva prisustvovali su i gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader i predstavnik Razvojne banke Saveta Evrope Stefan Selen.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo spoljnih poslova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track